Followers

Sunday, September 14, 2014

...tempahan yang diterima..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:16 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
kisah kemarin atau semalam..13hb september 2014...letihnya bukan main..banyak sangat kek yang perlu di buat..tidak ada pembantu..sebiji kek kawin 11 x 11 inci.., 5 biji carrot walnut..16 bij cupkek, 60 biji tart buah dan 60 biji tart bluebery..kadang2 rasa mcam dah tak mahu membaking..
malas sampai ke tahap gaban dah ni..maklumkan baking sambil bekerja..dengan stress keja di pejabat..menyebabkn kita malas nak buat..mendekor adalah keja keja seni..kalau otak jem..susah idea nak keluar..lusa ada lgi oder..dan tengah menaip dah ada yg call utk oder carrot walnut nk raya haji.. aduh,..tapi..Alhamdulillah rezeki...
..tapi nak buatnya tu memenatkan.betuah org yg buat full time baking,,.
kita tngok gambar2 kek yg dah hntr pun kt kastemer..
 
ni..ibu duit..bnyk oder..
tpi nak buatnya renyah sungguh..tuhan saja yang tahu..
carrot walnut cheese..rasa dah ratus biji buat ni..ya la sejak tahun 2010 kan..
..siapa2 yang nak belajar sila kontek kak ya..insyaallah tak rugi..
..sedap..
untuk tempahan..0195177937
 


 
ni gambar rentasan dalam carrot walnut cheese..
dah tak ada rasa carrot..bgi yang tak suka carrot la..mmm sedap..
 
ni gambar temphan yg diterima pada hari yg sama ..13hb sept..
hari ni 14hb..sakitnya tapk kaki..kerana berjalan dan berdiri lama kat dapur..


 
kek kawin tema peach..
 


tart bluebery..
 


 
tart buah2an..
 
 ..cupkek  nampk berbalam balam dari tingkap ovenku..


 
 

 
cupkek..maaf la kalau x cantik wahai kastemer..
 
siapa2 nak oder call, sms atau wasap kak syima ya..0195177937..
..ok..jumpa lagi bye.
wassalam..
 
 
 



 
 
 
 


Sunday, September 07, 2014

kek sponge..freshcream.. edible with bluebery

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 4:44 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..
lamanya tak update blog..penyakit malas dah tiba sekarang..memang malas sungguh sungguh bukan main2..
baru ni kak syima ada dapat tempahan ..kastemer nak kek sponge di sapu dengan fresh cream..
kastemer nak letak edible..
inilah hasil yang kak syima buat,,nampak kecik ..gambar jauh ni..tpi kek ni besar,,2 adunan lagi..berat..

 
 
ditengah kek ni kak syima bahagikan 3 layer dan sapukan freshcream dan filling bluebery..tentulah sedap..rasa lemak, masam masam manis kan..
 
nak tahu apa kata kastemer..kak syima tempek kat sini ya,,
 


 
..ni respon dri kastemer..
apalagi kita yang buat kek lagi suka dan gembira sangat2 lah kalau org dh kata kek kita sedap kan..
ramai yang dok mintak resepi kek sponge..wpun sebelum ni dah kak syima bgi..tpi resepi ni paling jadi
dibawah ni kak syima letak resepi kek sponge..yang kak syima belajar dari chef noraini di pucong masa tu..mgkn tahun 2010..masa mula mula kak syima start baking..minta izin chef ya untuk bagi orang semua resepi ni..
 
harap rezeki kita bertambah tambah lepas ni..
 
 
Resepi kek sponge
 
Bahan bahan
 
125 gm tepung kek
15 gm ovelet
125 gm gula kaster
5 biji telur (A)
40 gm air
70 gm mentega cair atau minyak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
 
Cara membuatnya
 
1. satukan gula, ovelet, tepung, serbuk penaik dan tepung dalam mangkuk adunan.pukul hingga gebu dan pekat selama 5 minit dengan kelajuan tinggi
2.perlahankan kelajuan..masukkan air dan esen vanilla..pukul lagi hingga gebu
3.tuang minyak atau mentega cair dan gaul dgn senduk hingga sebati atau guna speed rendah.
4. sediakan tin pembakar 8 inci..gris dengan mentega dan lapik kertas serap minyak.,.tuang adunan dan bakar selama 45 minit dengan suhu 45 darjah atau hingga masak..
 
selamat mencuba..
 
 
 
 

 

Tuesday, August 12, 2014

blueberry cheese kek ..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:07 PM 3 ulasan Pautan pada catatan ini
blueberry cheese kek..
kek ni kak syima buat sempena rumah terbuka hari raya 2014 yang baru ni..cepat habis kek ni berbanding kek lain..
ya la tentu sedap kan..rasa lemak masin cheese bercampur rasa kek yang enak dan masam blueberry yang dituang diatas kek..walla..memang sedap..wpun rupanya kurang cantik..sekejap saja habis..
rumah terbuka ini untuk meraikan kawan kawan anak sekolah anak dan kawan kawan dia
yang sedang buat latihan praktiakl..t

italian rainbow..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 4:53 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

kek italian rainbow ini di oder oleh arisya..untuk majlis tunang adiknya...


lama dah tak update blog..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 4:38 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



bread butter pudding..yang enak

lamanya tak update blog..malas..tak ada masa..sibuk..banyak kerja..bercampur baur..
puding roti yang sedap ni dioder oleh hanita..
menggunakan roti gardenia..sususegar dan telur
sedap la bagi tekak kak syima..
siapa yang berminat nak oder..jgn lupa call atau sms 0195177937

Wednesday, June 18, 2014

my nyummy..bread butter pudding..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:36 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

bread butter pudding..adik kak syima yang sedang makan kata..kak boleh jual kat hotel ni..
sedapp..




Friday, May 16, 2014

pavlova..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:31 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
enteri malam ini..pavlova oder dari cgu suhaili..

 
 
 

 
 
 
apa kata  pengodernya...
 
 
...tq kak..sedap hingga menjilat jari..
 
(hanya untuk tujuan promosi)
 
anda nak oder...0195177937