Followers

Friday, December 23, 2011

dalam kemalasan buat juga kek ni..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:37 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
oreo cheese kek oder dari yan..kali ke 4 yan oder ni..yan kata anak anak dia suka sebab sedap, maaf yan dekor simple sj, apa yg ada dalam peti ais sj yang shema bubuh..tq yan atas oder.



layan anak berenang..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:24 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini




walaupun jemu..tunggu jugak la..krn anak ku merengek sangt nak pi.. ni lah aktiviti anak ku dgn kawan kawan dia tiap2 hari minggu..





Thursday, December 22, 2011

mood rajin belum datang..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 7:30 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini


Assalamualaikum..hari ini syima dapat oder lagi kek tiramisu cheese dari cgu noraini. syima buat decor simple sj ya..walaupun sebenarnya malas nak membaking tapi disebabkan cgu noraini kata kek ni utk birthday..syima buat jugak la..dan maaf pada eja, che chah, cgu rosnani..emm siapa lagi ya..yg syima tak buat lagi kek yg depa oder..bila penyakit malas nak hilang ni..

Saturday, December 17, 2011

oder dari serena monaghan..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 3:44 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini




maaf gambar tak brapa clear..hanya gunakan kamera hp sj..














hari ini 17 hb syima dapat oder kek red velvet 3 tingkat untuk kek kawin. yang oder kek ni namanya serena monaghan. kek red velvet ni di cover dengan cheese sebab tu la ising dia tak putih melepak..dia nak kuning kunig sikit sebab cheese..oder melalui fb saja,, semalam tak tidur syima siapkan kek redvelvet 3 tingkat tu..lepas tu hari ni 17hb, lebih kurang pukul 11.30pg kek tu selamat sampai ke merbuk, kedah..rumah mak saudara serena. serena menetap di ireland.dia oder melalui fb dan call sj..selain dari kek kawin ni, serena juga oder slice kek sebanyak 108 slice(3 kotak), blueberi cheese tart sebanyak 50 biji. Alhamdulillah semua oder telah di sempurnakan..walaupun tak tidur dibuatnya semalam..tq serena atas oder.









Tuesday, December 13, 2011

fruit flan yg syima belajar dari lynn hassan...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:51 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
fruit flan yg dah siap di decor..cubalah..sedapppp




kek ni dalam proses..3 layer, oder dari min..utk birthday suaminya..belum di cover dgn fresh cream. Dah lama syima berguru kek ni, cuma sebab tak ada oder, syima tak buat la. tiba tiba dapat call dari min, regular custemer jugak ni, minta buatkan kek yang sarat dengan buah2an, sebab kata min untuk birthday suaminya, dan suaminya suka kek yang ada buah..jadi teringat pada fruit flan ni..jadi syima buatkan kek ni utk min..tq min atas oder.

cupkek bertunang..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:41 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini








cupkek vanilla oder dari azie..untuk pertunangan maria dan hasni.. tapi bila nak masuk kotak..syima buat ubahsuai sikit..letak bunga ros kecik kat cupkek yg ada tulisan tu..supaya lebih menarik..





carrot cheese walnut kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:25 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini








Assalamualaikum..kek carrot cheese walnut ni di oder oleh biras ku ipah..short notis jugak..tempoh oder satu hari sj.. ipah nak kek yg sesuai untuk birthday anak anaknya..







dari min untuk suaminya

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:20 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



yan oder untuk birthday suaminya..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 7:57 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



Saturday, December 03, 2011

kek kawin..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 3:04 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

hari ni syima buat kek kawin yang dioder oleh regular kastemer syima iaitu cikgu salmah bahari dari sungai Petani, syimah dapat komen dari cgu salmah melalui mesej..katanya "cantik sangat. Ramai yang puji"..tq cikgu salmah, terima kasih daun keladi,,nanti oder lagi ya..mula2 tu takut juga, risau kot cgu salmah tak suka ngan dekor ni..



Wednesday, November 30, 2011

kawin anak saudara syima, liyana (tona)

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:26 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
selamat pengantin baru tona..


kawan sekerja keturunan jepun pun di jemput menepung tawar..
















































































































































































































































jenuh mencari strawberi..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:55 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..hari ni 29hb..syima dapat oder
kek choc mois strawberi. oder dari nora. puas juga mencari strawberi tak ada stok. last dapat kat giant sg petani, itupun tinggal satu pack tu sj..tak ada pilihan. beli jugak la..jadi nak bagi sedap lagi..syima tambah dengan buah anggur dan peach yang stoknya sedia ada dalam peti ais..harap nora suka ya,, decor simple simple sj ni nora. tq atas oder..terima kasih daun keladi..nanti oder lagi..tq



Friday, November 25, 2011

angry bird untuk birthday nabilah..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:38 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

anak saudara syima namanya nabilah...apabila jumpa syima pasti dia akan berkata..mak long nanti buat kek angry bird masa birthday nabilah.maknya adik ipar syima telah oder kek oreo cheese kek..di atasnya syima cuba juga buat gambar angry bird..nasib baik lah masa mendekor,,cheese atas kek tu masih keras lagi..kalau tidak tentu sukar kerja mendekor kan..mak long harap nabilah suka lah ya..happy birthday nabilah..



Repeat oder dari ilah..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:29 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
2 biji pai peach cheese ini adalah merupakan repeat oder dari ilah..sekali ni dia oder 2 biji..tq ilah


Wednesday, November 23, 2011

Sekolah kebangsaan Bertam Indah, kepala batas, seberang Perai, Pulau Pinang...terus cemerlang.

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:27 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



teruskan mencipta kejayaan..







90 orang pelajar yg berjaya mendapat 5A UPSR 2011 bergambar bersama guru besar dan guru2







ibu tumpang sekaki..






tahniah..









anak saudara ku zakhwan dgn plark 5A nya..






plak 5A










majlis graduasi diiringi muzik gamelan..disampaikan pengiktirafan oleh gurubesar..

































Friday, November 18, 2011

~tema pink untuk kenduri makcik senah~

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:14 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

kek fondant ni oder dari yan untuk kenduri makcik senah..kek ni akan di bawa ke Perlis...syima start buat kek sejak tengah hari, dalamnya kek butter. petangnya syima cover kek ni dengan fondant , tapi masa tengah mendekor kek ni..dapat panggilan tel mengenai urusan pejabat..yang memang menyebabkan emosi tak brapa stabil...emosi tak stabil memang kalau buat kek tak menjadi..dekor kek adalah juga kerja kerja seni..kalau kita dalam susah, sakit atau dalam keresahan..jangan lah cuba buat dan mendekor kek,, mesti tak menjadi punya..masa dekor kek ni emosi syima memang tak stabil..maaf yan kalau tak secantik yang diharapkan..tq atas oder.



happy birthday papa..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:39 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
kek ni oder dari wani HSBC untuk birthday hubby nya..maaf, kak syima buat decor yang simple sj..tq wani..









****catatan pada hari ini 21 Nov 2011****






semasa sedang berkursus di grand cristal hotel A.setar pada 20 Nov 2011, syima dapat satu mesej dari wani yang berbunyi..."As salam cik syima (sebenarnya kak syima..dah tua pun) saya wani yang oder carrot cheese cake kelmarin..juz nak bagi tau yang cake tue sedapppp sangat..nanti wani oder lagi...thanx a lot..."






sukanya kak syima kalau wani kata sedap..tq wani, kalau nak oder lagi bagi tau ya..

gembirakan hati anak bongsu ku...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:05 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini






wahai anak..terima kasih krn menghadiahkan kejayaan untuk ibu dalam UPSR 2011..ingat lah wahai anak ku,,setiap kejayaan perlukan pengorbanan seperti yang telah anak lakukan..usaha tanpa kenal penat dan jemu, rajin solat, doa banyak banyak pada Allah, dan bertawakkal kepada Allah..Insyaallah Allah maha mendengar rayuan dan permohonan hambanya..ini panduan untuk mu anak sebab perjalanan mu masih panjang lagi.. doa ibu semoga kau didalam rahmat dan kasih sayang Allah selalu hendaknya..




Thursday, November 17, 2011

sedihnya..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:17 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Hari ini 17 nov2011 keputusan peperiksaan UPSR di umumkan..saya tak pergi kesekolah untuk ambik keputusan, cukuplah anak dan abahnya saja yang pergi..saya cuma berada di surau sekolah anak, sek keb bertam Indah, Kepala Batas, untuk buat sembahyg hajat, baca yasin, terus doa dan berdoa sepanjang 4 atau 5 hari ketika UPSR berlangsung beberapa bulan yang lalu..nak ambik keputusan sya serah segalanya pada Allah. Alhamdulillah Allah mendengar rayuan hambanya..anak sya berjaya mendapat 5a, begitu juga sepupunya Zakhwan..Tahniah.

Tapi,, ada satu berita sedih yg suami sampaikan melalui mesej kepada saya..ketika itu saya hendak masuk kedewan peperiksaan..sedih, sungguh sedih..lepas exam didalam kereta saya menangis semahu mahunya.. bapa kawan anak saya telah meninggal dunia semalam, kerana aksiden, mayat disimpan hari ini..jadi kawanya tu tak kesekolah untuk ambik keputusan hari ni..yg sedihnya..maknya dah meninggal sebelum ni akbibat kanser, ini pula bapanya meninggal akibat kemalangan,
sedih sya mendengarnya..aruah bapa nya seorang guru.. keputusan upsrnya 5A.. sedih sangat tu kerana sebelum UPSR kami bergilir untuk hantar anak ke tusyen..dan sya ada beberapa kali hantar kawan anak saya tu balik kerumah selepas habis tusyen..tapi apakan daya..apabila masa kita dah sampai kita tidak akan dilewatkan walaupun seminit..

pot luck sek men air merah kulim

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:55 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini






kek ni oder dari yan untuk majlis perpisahan hujung tahun sekolahnya..potluck, kalut pagi tadi sya hantar ke sekolah yan di kulim..kemudian terus ke IKBN bukit mertajam untuk hadir satu peperiksaan..kemudian dalam tengah hari tu dapat mesej dari yan, katanya "kek kak mah pakat sedap, ramai takdan(tak sempat) nanti yan oder lain untuk depa, masa meeting hujung tahun ni Jazakallau khairan"..yan merupakan adik iparku..seorang ustazah di sek men air merah. dah berapa biji tiramisu yg yan oder..suka sungguh anak anak dia makan..semuanya kata sedappp..tq yan..

Tuesday, November 15, 2011

majlis perpisahan tahun 6 sek keb bertam indah, kepala batas

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:13 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

untuk anak ku nur aufa bawa ke sekolahnya..

Monday, November 14, 2011

hilang letih dan sakit badan dapat buat kek..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:16 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
fruit flan kek





hari ni saya tak pergi kerja..tak larat sangat..tapi tak tau la penyakit apa saya ni, otak ligat fikir nak buat apa..tak selesa dan tak boleh duduk duduk saja..emm baik saya buat kek..mulalah aktiviti buat kek..2 jenis dapat siap, tiramisu, fruit flan...tiramisu untuk anak bawak kesekolahnya..fruit flan masih ada dlm peti ais..anak anak ku memang dah tak lalu makan kek.. untung mereka yang mempunyai anak ramai..

cuti tak kerja..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 4:23 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualikum..entri apa yang saya nak tulis hari ni ya..emm hari ni 14hb Nov saya cuti..betul betul tak larat nak pi kerja..tak ada tenaga nak drive ke Alor setar, pejabat ku. Awal awal pagi sya telah maklum kepada tuan pengarah bahawa sya ambik cuti gantian hari ni. Cadang nak rehat dan tidor untuk kumpulkan tenaga balik nak pergi kerja esok.. tapi..saya ni tidak boleh dan pernah duduk diam..esok mesti saya penat lagi nak pi keja..aduh..

Masak pun tidak hari ni cadang betul2 nak rehat..tapi ish ..tulah..lepas kekedai beli makan tgh hari utk anak..terus ke kedai bahan kek pula untuk beli bahan yang tak ada untuk 3 jenis kek esok..tiramisu untuk anak bawak kesekolah di majlis perpisahan kelasnya, bluebery untuk cgu hapsoh yg dah lama oder,,tapi syima tak sempat buat lagi..dan satu lagi fruit flan kek saja buat untuk makan makan..aduh kalau boleh buat kek hilang penyakit dalam badan..tpi esok pasti penat lagi..aduh duh duh..

Saturday, November 12, 2011

Tiramisu Cheese Kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:53 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini




Thursday, November 10, 2011

FONDANT

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:33 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
kek fondant ni oder dari kak lizam untuk majlis akad nikah anaknya tona..kak lizam nak tema gold..boleh la no kak lizam kaler ni..mula mula syima cuba juga warnakan bunga tu jadi gold..tapi tengok tak cantik la pulak..kek ni akan pi jauh ke Kuala Lumpur untuk majlis akad nikah tona..tq kak lizam..nanti oder lagi na..



Tiramisu Cheese Kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:56 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini





Tiramisu cheese kek...sedap dgn rasa cheese, choc dan kopi.. nak oder 0195177937





Tuesday, November 08, 2011

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:30 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



















marble choc kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:47 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



oder dari min..RM 38.00

Monday, November 07, 2011

Blueberi Cheese kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:43 AM 2 ulasan Pautan pada catatan ini







saja buat untuk makan makan..




Sunday, November 06, 2011

Tart Telur

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:33 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini



tart telur lagi..