Followers

Saturday, February 16, 2013

catatan jam 12.15 mlm..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:03 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Antara nak masukkan enteri ni ka tak..sebab dah lewat ni..jam 12.15 mlm dah..emm ..ok lah kita teruskan..jom kita intai intai dulu hubby kak syima buat lasagna sebelum tidor..

antara bahan bahan yg hubby gunakan..

capsicum
 
carrot
 
daun saderi ka apa ni ya..
 
tomato
 
bawang kecik
 
bwg putih
 
dah penat..esok kak syima sambung cerita lagi ya...
 
catatan hari ini..16.2.2013..jam 8.20 mlm..Alhamdulillah..hari ni lapang sikit..boleh la nak sambung cerita ..mood pun ada sikit..tpi di telinga ni terngiang ngiang dok dengar ceramah ustaz di surau rasanya..sbb rumah kak syima dekat msjid n surau.. lepas magrib..benar benar mcm menggamit kak syima utk start kereta pi dengar..dan juga antara nak teruskan tulis blog ni..ok..kak syima p surau dulu ya..
 
Baru balik surau..jam 9.40..Alhamdulillah dah habis ceramah ustaz kat surau..kak syima boleh sambung cerita...gambar2 ni kak syima snap ketika hubby ksyima tengah buat lasagna ya..tapi hubby ksyima ni pemalu..hatta gambar tangan pun x benarkan ksyima ambik gambar..ok mai kita tengok lagi bahan2nya..sebenarnya ada lagi bahan2 lain ya..ksyima tak sempat nak ambik gambar dah..
 
apa ni..emm nenas kot..gambar ni ambik lama dah..baru malam ni nak masuk blog..tu yg x perasan benda apa ni..
 
cendawan
 
sos spageti pun guna..
 
step2 dia..untuk buat inti dagingnya ya..
 
tumiskn bawang..kekuning kuningan
 
masukkan carrot..
 
 masuk daging cincang dan semua bahan yg dihiris..masak hingga daging lembut ya..
 
disebabkan bnyk sangat stept..ksyima dah malas nak ambik gmbar..ni ksyima bubuh gmbar yg hubby buat sebelum ni ya..masak sampai jadi mcm ni ya..

 
 
inilah rupa kulit lasagna..boleh dapat di supermarket..
emm nak guna rebus/celur dgn air panas mendidih dulu ya..tidak dia liat/keras tak boleh nak makan.
 
 
susun ..kulit lasagna, daging yg dimasak tu,,tuang sos putih tu,,kemudian ulang proses tu.. 
 
 
belum bakar..
 
 
   contoh yang dah dibakar..ni yang hubby kak syima buat sebelum ni..emmm..rasanya enak..lemak..sedappp!!!


...tak heranlah kalau lasagna mahal kan di jual atau  bila kita beli kat luar..sebab nak buatnya renyah dan bahan bahannya pun agak mahal..lama duduk di dapur baru boleh siap lasagna ni..
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

Thursday, February 14, 2013

carrot walnut cheese cake oder dari pendidik taska

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:44 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..malam ni 14.2.2013..ada mood sikit nak hapdet blogni..petang tadi balik keja cuba nak tulis dalam blog ni..tutup ..tak dak mood..ni dok sorang sorang dah pukul 11.30..hilang sikit sakit kepala dan kembung perut tadi..boleh la ketuk2 hurup laptop ni. hari ni kak syima ada hntr kek carrot walnut cheese pd cgu2 taska permata perpaduan pokok sena..kebetulan kami ada buat mesyuarat tadi..semalam bertungkus lumus buat kek..kemudian ada extra 1 pack..cuba iklan kn dalam fb masa tengah bakar tu sapa nak extra 1 bekas lagi ada..tak ada sambutan..hnya yg like sj banyk..jadi kak syima simpan sj dalam peti ais..bila p hantar kek tu rupanya pakat dok tanya ada extra lagi tak..menyesal pula tak tanya depa sapa lagi yang nak..

ni lah rupa walnut carrot cheese kek..kak syima  tak guna resepi kek pack tu ya..sebab rasanya resepi kek carrot walnut kak syima dok buat selalu lagi sedap..





siapa siapa nak oder 1 bekas ni hanya RM 20.00 shj..sila sms atau tel kak syima ya.
nak cerita cikt..dah sakit kepala n kembong perut..balik tadi terlena sekejap..tiba tiba ...mesej masuk dalam hp..kita pun tengok mesej apa masuk..dalam manyau manyau tu..atau org selatan panggil apa ya..senang..antara sedar ngan tidak tu..rupanya dapat mesej dari hasliza..ketua pendidik taska salah seorang pengoder kek tu..
mesejnya...
"salam..sedap kek puan nnt blh oder lg nie..., he he he"
no hal hasliza..nak oder bgitau sj..tpi lain kali sya charge kos hantr boleh x..jauh nunnnn nak p hantr pokok sena kedah sanaaa...tq has atas oder..maaf hari ni tak dapat nak delivery kek lain yg di pesan  lasagna n puding caremel..nanti ya..dan tadi dapat lagi tambahan oder lagi 4 bekas ..dari cgu2 tabika ..tq semua atas sokongan..

Monday, February 11, 2013

kek butter oder dari aida

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:39 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
salam..entri hari ini 11.2.2013..oder 3 hari yang lalu baru sempat masuk gambar dalam blog..oder dari aida..dalam dia kak syima buat kek butter..tq aida..

Saturday, February 09, 2013

kek gula hangus oder dari haslina

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:05 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
salam..kek gula hangus ni di oder oleh cgu haslina..agak mencabar jugak nak buat kek ni..adunan suka lekat di acuan..itulah cabarannya..tpi Alhamdulillah kek ni jadi elok..tq cgu haslina..harap suka ya..dan enjoy makan kek ni ya..nnti oder lagi..

Chocolate moist oder dari marzuki..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:56 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualailkum..apa habaq semua..hari ini cuti..9.2.2013 sabtu ksyima masukkan kek yg ksyima buat kemarin..kek ni di oder oleh marzuki..tima kasih marzuki selalu oder kek kat ksyima,,


                                   kek yang sangat lembut dan sedap..




                                         ganache yang kaya dan melimpah..



kak syima dah simpan dalam peti ais..baru ambik gambar ni..berpeluh sikit..


Monday, February 04, 2013

roti

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:50 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 Assalamualaikum..hari ni..4.2.2013..petang petang ni teringat kat anak2 semua..sunyi betul tanpa ada anak2..sebab semua tinggal di asrama..balik keja petang tadi husband kak syima buat sos ..apa namanya ni..yang lemak lemak untuk dicicah dengan roti keras tu..sempat juga ambik gambar ..wpun dah separuh roti tu di makan husbnd kak syima..

kek gula hangus..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:22 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam. hari ni kak syima cuti..yahooooo..bestnya..tak larat betul nak p kerja. nak rehat la hari ni..kemarin..biasa la awal bulan..dari padi sampai kepetang dok buat laporan2 .. dah bertungkus lumus ligan due date 3hb buat laporan aduan aduan pelanggan semua..biasa la dlm kerjaya tak dak trill kalau tak kena ujian..banyak pulak aduan..sampai ke sprm ..biro pengaduan awam semua..adoiii..tpi bukan kes kak syima ya..kes masyarakat..biasa la kita keja dgn masyarakat kan....kalau ada laporan mai ke jbtn bukn boleh ignore mcm tu sj..berlapis lapis kena menjawabnya..bnyk laporan n format kena isi..hari ni cuti..legaaa,.ya Allah permudahkan supaya hamba mu ini dapat pencen awal..itulah doa kak syima selalu..cintaku pada rumah ku..bertuah dan untung pada depa yang tak payah keja duduk goyang kaki saja kan..aka..jadi surirumah sepenuh masa..
apa kak syima melalut ni..mai la kita tengok kek yang kak syima buat semalam..ksyima ngan hubby dua dua masuk dapur..hubby kak syima buat lasagna lagi..kak syima buat sarang semut..dah dua2 masuk dapur...kadang2 isu isu kecil..hangat juga dibahaskan..he he he..tpi x la jadi perang besar..besa la manusia kan..rambut sama hitam.. hati lain2..kata orang..tidur sebantal tpi mimpi berlainan kan kan..


nak oder sebiji ~ acuan 8 inci RM 30.00 shj







Saturday, February 02, 2013

banana chocolate cake ~ cgu malissa

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:30 AM 5 ulasan Pautan pada catatan ini
salam..hari ni 2.2.2013 kak syima masukkan kek banana coklat yang di oder oleh cgu malissa..tq cgu
 
 
 
banana chocolate cake
 
 
 
 

Friday, February 01, 2013

rajin sikit hari ni..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:01 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
hari ni 1.2.2013..jumaat kak syima cuti..rasa rajin sikit hari ini..bangun pagi tadi dah bertekad nak buat kek karamel coklat,,dok tengok orang lain buat d dan masuk gambar dalam blog depa mcm sedap ja..pagi pagi kak syima terus masuk dapur..haii buat sekerat jalan..susu pekat dan minyak dah habis..kena start kereta pi beli pulak..tak pa hari  ni rajin sikit..dah balik dari kedai sambung buat kek ni lagi..dah siap..jom kita tengok gambaqnya..
 
 
 
 
 
 
kek coklat n karemel..tgh kukus
 
 
 
 
hasilnya..taraaaa..sedap!!! 
 
sapa sapa nak oder..0195177937 sms atau call kak syima pun boleh..