Followers

Sunday, July 21, 2013

kek kukus coklat mocha

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:13 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum. entri hari ini 21.7.2013..ksyima cuti nak iring anak ke JT butterworth untuk balik ke gombak..anak cuti sekejap jumaat sabtu sj..kena balik hari ini..sebb esok isnin dh start kelasnya..ksyima sj buatkan kek kukus mocca..kak syima ambik resepi dari blogcitarawan..nampak macam sedap..nak try buat jugak..
 
kek kukus coklat mocha
 
 
 
tak sempat nak sejuk kak syima dah potong..jadi tak berapa nak
lawa lah kek ni..
 
kek ni mempunyai 3 lapisan..coklat, mocha dan biasa..
 
nyumm nyum,,sedapnya kek ni..nak tengok resepinya..kalau siapa yang rajin boleh cuba membuatnya..bagi yang malas..oder sj kat kak syima ya..
 
resepi kek coklat mocha
 
Bhn A
525 ml putih telur
400 gm gula pasir
1 sudu besar ovelet
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
 
Bhn B
250gm tpg gandum
50gm santan serbuk
 
Bhn C
100ml santan pekat kara
1 sudu teh esen vanilla/coffee
90gm mentega cair
2 sudu besar susu pekat manis
 
Bhn D
1 sudu besar coklat emulco
1/2 sudu besar mocca emulco
 
loyang 8 atau 9 inci (alas dan gris)
 
Cara buatnya :-
 
1. Bhn A : putar telur dgn speed sederhana sehingga berbuih, masuk gula, garam, ovellet, baking powder putar dgn kelajuan tinggi hingga putih dan kental
 
2. Masukkan bhn B, kaup balik hingga rata, kemudian masukkn bahan c, kaup balik hingga rata.
 
3.  Bhagikan adunan kpd 3 yg sama banyak. satu bhgian coklat, satu mocha dan satu asal.
 
4. Panaskan pengukus dahulu, tuang adunan coklat dan kukus 10 minit, tuang adunan mocha kukus 10 minit, dan akhir sekali adunan asal tutup alumunium foil dan kukus 20 minit atau hingga masak.
 
...selamat mencuba...
 
 
 
 
 
 
 
 

Saturday, July 20, 2013

kek marble choc sedap..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:14 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamulaikum..entri hari ini..20.7.2013..selamat berpuasa kpd semua..semoga kita dapat tambah amalan dan pahala..kak syima dapat oder dari zunita..tdi lebih kurang pukul 10.00pg..zunita dah pick up kek dia..ni gambar kek zunita..
 
kek marble choklat yang lembab dan basah..sedap..marveless..
 
 
 
 
 
 
bermarble marble..
siapa nak oder..
 
..saiz 10 inci..RM 35.00
saiz 6 inci RM 20.00
 
 
 

Friday, July 19, 2013

tempahan wanie..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:05 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum..hari ini. 19.7.2013..kak syima dapat tempahan dari wanie..regular kastemer..


 
ni mesej wanie pd kak syima ..melalui Wechat..
 
 



 
 
 
 
wanie nak 2 biji carrot cheese dan 1 red velvet..
 
kak syima buat 2 biji kek..decor yang sama..
 
 
..dan sebiji red velvet..
 
terima kasih wanie atas oder...terima kasih daun keladi..nnti oder lagi ya...
 
 
Alhamdulillah..
respons wanie yg kak syima terima melalui  mesej ..pada 20/7/2013..
 

 
 
apa pun jadi sedap..
jika kita masak dgn kasih sayang,,hati,,dan penuh keikhlasan..bukan sekadar wang kan..
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, July 17, 2013

Italian Rainbow..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:03 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalalamualaikum..alhamdulillah boleh lepak lepak depan laptop ni..baru sj hantr kek rainbow..anak saudara oder..meraikan birthday mamanya..nak surprise kat mama depa..masa kak syima p hantar pukul 5 petang tadi..adik ipar kak syima tu belum balik keja lagi..anaknya yang oder ..nadia bakal doktor..kata nak surprise utk mama..tq nadia oder kek kat maklong..
 
kalau tak sedap ka..tak cantik ka..mintak maaf yea nadia..mai kita tengok kek nya yang kak syima decor simple2 sj..pukul 2 pgi semalam baru tido..sbb nak siapkan kek tu..pagi tu p keja..ada mesy pulak tu..
 
 
6 biji kek italian rainbow yang belum di decor..
 
 
 
 
tengah berbedak..
 
pandangan atas..nadia reques tulis..happy birthday to worlds best mother azian.
 
sebelum hantar nadia mesej ksyima aka maklong lagi..utk tulis.. we love you mama..
 
oleh sebab dah penuh..mak long tulis kat bawah ok kan..
 
 
 
 
 
italian rainbow kek..decor simple2..buat pelangi sikit..
 
mcm kata sudirman..engkau tiba bagaikan pelangi..tak bercahya namun kau berseri...
 
terim Kasih daun keladi nadia..
 
 
siapa2 yg nak rasa italian rainbow kek ni..jgn lupa call atau mesej ksyima 0195177937.
 
harga saiz kecik..6 inci- RM 50.00
saiz 9 inci - RM 88.00
 
 
 
** catatan tambahan..jam 8.45 mlm 
 
....dan baru sebentar....hari ini..17 ogos 2013..kak syima dapat mesej dari nadia.
 

apalagi yg dapat dikatakan..selain gembira sangat2 kalau anak sedara sendiri juga, sukakan kek kitakan ...
 
 
 
 

Sunday, July 14, 2013

carrot cheese..gambr tertunda

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:24 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..kak syima masukkan gambar gambar oder sebelum ni yang lama dah kak syima tak masukkan entri dlm blog..
carrot cheese dan puding caremel ni oder dri nurul kalau tak silap..dah lupa nama..

puding caremel..
 
 
 
carrot cheese kek..
 
 
siapa2 yang nak oder..call atau sms ksyima..0195177937

Rindu nak membaking semula..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:40 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum.. lama betul tak membaking..rindu pula nak membaking semula..ada oder tpi kak syima kiv..sebab penyakit malas dah datang hari tu..terasa rasa gian nak membaking semula,,aduh kenapa ni..
pada oder yang tertangguh..
yan..
noraini..
pn suria..
dan mungkin ada lagi yang kak syima terlupa..