Followers

Sunday, December 20, 2015

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:00 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
oder dari kastemer..


terlampau dah penuh,,dgn edible..hingga kena tulis di boardnya..
siapa nk oder..sms atau wasap akak ya..0195177937

kek choc moist

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:36 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

tq kastemer..


kek padang bola..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:21 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..oder dari kastemer..kek padang bola..
buttercream..dan fondant..






akak tak buatkan bnyak rumput,,mcm tak sedap pulak kan nk makan bnyk buttercream@rumput..

nak oder..0195177937



edible birthday kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:49 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Dah lama tak update blog..akak dah malas sungguh2 malas..sejak dua menjak ni..dah tak mampu nak ketuk dan bubuh gambar dalam blog ni..lagi umur meningkat..aktiviti berblog sudah slow..dan macam dah mula nak ditinggalkan..jadi adik adik di luar sana..yg masih muda lagi tu..teruslah berbelong..nnti bila dah umur meningkat dah jadi malas pulak macam akak ni..

hari ini ada la sikit rajin,,nak bubuh gambar kek edible sponge oder dari kastemer..kek ni utk birthday anaknya..
jom kita tengok..

kastemer oder last minit ni..kastemer call kak syima dok pejabat lagi,,
kastemer kata nak esok..demi kerana kesian..
kak syima buat jugak la..

kastemer nak kek edible gambar boboi...Alhamdulillah..dapat juga sediakan
gambar boboi,,masa yang singkat tu..pulak dgn harga yang sangat berpatutan..
semua mampu milik...


nak oder..sila sila sms atau wasap kak syima ya..0195177937



Friday, December 18, 2015

kek choc moist with edible..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:02 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
akak tunjukkan oder dri kastemer choc moist with edible..
wallaaa,,sedapppp...



nak oder...sms atau wasap/call..0195177937

cream puff kastad sedap..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:52 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
mari..mari..siapa nak rasa creampuff kastad yg sangat sedap..lemak uuu..nak oder sms kak syima ya..



                                                                     smsa@ call  0195177937


Monday, October 12, 2015

tiramisu

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:13 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualikum..
tiramisu  cheese kek ni akak buatkan untuk sempena jamuan makan perpisahan pelajar praktikal kat pejabat,,semua staf kata sedaplah....base dia menggunakan kek sponge dan penuh rasa kopi dan choc dengan  di salut cheese philadelpia yang sangat sedap..tak manis..masam masam cheese ..ada rasa kopi dan sedap..



untuk oder..0195177937

Wednesday, September 30, 2015

cream puff lagi

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 4:36 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
semalam kak syima mengepaf..oder dari cgu salhah..dah berapa lama oder berbulan bulan,,kesian cgu salhah..maaf tak sempat buat cgu..cgu salhah oder 100 biji cream puff..ni merupakan repeat oder sebab cgu kata anak dia suka sangat..petang petang ni dah tak ada kerja kak syima tunjukkan gambar cream puff yg akak buat semalam utk cgu salhah .. proses proses nya ya....mata ni dah mengantuk ..harap sempat upload gmbar habis semua...


ni proses untuk buat kulit paff
air dengan planta atau butter


lepas tu..masuk tepung..


kacau sebati ..
cream puff akak tiada bahan pengawet..selamat untuk perut
tiada baking powder..tiada sodium bikarbonat..

namun terdapat juga sesetengah resepi kulit cream puff yang di campur 
dengan bahan diatas..menyebabkan bila kita makan ..bagi akak dah tak sedap..



masuk dalam mixer..


putar bersama telur







hingga adunan jadi macam ni..
kalau adunan lembik..memang tak menjadi,,,nak buat kulit puff melepek jatuh
tak nak naik..



belum di bakar..






atau mcm ni..






ini pula adalah adunan kastard yang akan di pump didalam kulit cream puf..



gambar di atas merupakan cream puff yang telah siap di pump kastard di dalamnya..
fresh from oven..homemade..nak oder..
0195177937









Monday, September 28, 2015

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:49 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Alhamdulillah..banyak tempahan cream puff diterima,,..ni oder kastemer ..untuk di bawa ke kenduri .
mcm biasa pick up point..depan sek bertam indah..tq kastemer..


creampuff kastard untuk kastemer..


..dan pada malamnya..

kak syima dapat mesej ni..



cream full tu cream puff ya..

kes kastemer ni kak syima tak nak ambik bayaran dulu sebab..tersilap buat oder sehari sebelum..
kak syima suka buat ketika kastemer dah betul betul nak makan atau nak guna cream puff tu..baru fresh kan..jadi kak syima mintak kastemer makan dulu..kalau sedap baru bank in..wpun sebelum bagi tu kak syima dah test dulu,,memang rasa masih mantain..

tapi kalau kat bekery biasa2 tu kadang2 ceampuff yg dijual..dh 3 atau 4 hari disediakan ya..

Alhamdulillah ..
Allah permudahkan segalanya..

tq kastemer..

nak oder..0195177937








cream puff sedap..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:35 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
cream puff oder dari seorang kstemer untuk kenduri pertunangan nya..tq dik..

sedap..tanpa pengawet..tanpa baking powder..tanpa sodium bikarbonat..ramuan asli segar...




nak oder creampuff..lembut gebu..sedap..0195177937

lava choc kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:29 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
anak kak syima yg balik bercuti sem..rajin pulak dia kedapur dan try buat lava choc ni..
dia pergi beli barang keperluan dan terus balik buat kek ni..sekejap sj siap dan mudah juga nak buatnya..hasilnya pun sedap..




mcm lompang pun ada kek ni..siap berlubang  ditengah

anehnya kek ni tak menggunakan sebarang baking powder atau sodium bikarbonat..
jadi selamat untuk perut..

sedapp..nyumy..


unik kan..ditengah mcm ada lava 
meleleh bila koyak nak makan,,



tart utk hantaran

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:18 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
sekali lagi ada kastemer oder bluebery cheese tart untuk hantaran..


gambar dalam bekas dah terdelet tinggal aja lah gambr ni,,



..nak oder ..0195177937


bluebry cheese tart

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:09 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Bluebery cheese tart ini kak syima buat untuk hantran ..





nak oder tart cheese..0195177937


puding caremel

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:04 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Puding caremel ini kak syima buat sempena kenduri kesyukuran dan mohon doa selamat di rumah adik kak syima sempena anaknya nak pegi belajar ke mesir dalam bidang perubatan..nak bertolak hari ni 28.9.2015..sedap puding caremel ini siapa2 nak oder pm ya..



campuran susu ,,telur..



kukus selama 40 minit..


taraa..sedap..sekejap sj licin...

siapa yg malas nak buat tu..boleh oder sj..
pm 0195177937..x payah nak susah susah kan.
sebiji RM 30.00



Friday, September 25, 2015

Oder kastemer

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 7:24 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Oder dri kastemer..cupkek hntaran ..tema navy blue dan pink..












Wednesday, September 16, 2015

cookies..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:29 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

ni cerita raya puasa 2015 yg lalu..anak kak syima buatkan cookies fames ames..betul ka ejaan ni..
baru sempat nak masukkan ceritanya..


sedapp..
tapi tak ada buat untuk tempahan..untuk makan makan sj ni...

kek gula hangus

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:23 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
kek gula hangus oder dari kastemer..


2 biji kek gula hangus atau kek sarang semut yang di oder oleh kastemer..


Tuesday, September 15, 2015

fondant

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:23 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
                                                          fondant oder dari kastemer..



kek butter untuk kastemer..



slice yang dah dipotong dua..jadi nipis dah..





kak syima buatkan 2 biji supaya kek lebih tinggi ...kek pengantin atau hantaran kena tinggi
kalau tidak memang tak cantik..



hasilnya..

tema putih merah untuk hantaran..
tq kastemer
maaf kalau ada yang kurang..


Tuesday, September 01, 2015

cream puff

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:23 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
cream puff..

cream puff oder dari kastemer..tq


puding karemel bekas kecil

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:13 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..puding karemel bekas kecil kak syima buat untuk bagi kat anak buat jualan kat sekolah sempena hari lawatan ketua menteri pulau pinang ke sekolah ibrah tg putus..sungai dua..anak dan kawan kawan buat jualan di gerai..

puding ni boleh jugak siapa yang nak buat untuk kenduri kendara..
atau majlis apa apa pun boleh..




sedap..


pek kecik kecik ni tak payah nak potong bagai..just hidang sj kan
ambik la sendiri berapa nak kan..
kalau sedap mau lebih dari 1 bekas ni..


nak oder untuk majlis ..pm 0195177937

kek gula hangus

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:53 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
oder dari seorang rakan fb..kek gula hangus 2 biji untuk makan makan..lepas tu..respon yang di terima..kek sedap la kak syima..Alhamdulillah..


nak oder 0195177937..

kue pau gebu gebas

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:40 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..
lamanya tak updet blog..rajin sungguh la akak ni..sibok memanjang..hari ni ambik cuti..sempat pagi ni ketuk2 laptop ni..bila umur pelan meningkat..segala aktiviti telah tertumpu ke hal lain pulak..ingat kematian yang entah bila ..kian dekat..menyebabkan aktiviti berblog di slowkan dan dah jadi kurang berminat..dah tak macam muda2 dulu..

apa2pun tumpang dah bukak laptop ni..akak masukkan juga ya gambar2 kek atau apa juga oder yang akak terima ya..yang kiranya oder ni dah berlalu..

opsss..terlebih dahulu nak bagi tahu..
kue pau gebu ni..kak syima jual n ambik oder ya siapa yang berminat pm na..frozen pun ada..
sedap tau pau ni..boleh beli simpan dalam peti ais..nanti kalau ada tetamu yang mai rumah tak payah nak kalut2 dan gelabah nak jamu apa..
mudah saja..keluar dari peti ais..rehat sebentar bagi hilang frost dia
terus kukus 10 minit..tak payah nak goreng goreng berminyak bagai..dijamin sedap



sedap ..gebu..lembut..



siapa yang berminat nak frozen sila pm ya..0195177937


proses mengukus..
pau ni dah siap kukus 10 minit
kalau siapa yg beli frozen tu..
hanya perlu kukuskan 10 minit sj ya 
setelah keluar dari peti sejuk
emmm..mudah kan..

lupa pulak nak bagi tau..pau ni inti kacang ya..

Friday, August 07, 2015

Pandan layer kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:48 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Oder dri sorang adik di kolej matrikulasi..


Tq adik yg mengoder..

Saturday, August 01, 2015

Cream puff utk staf hsbc

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 7:58 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Oder cream puff dri wani dan kawan2nya..tq wanie..8 kotak creampuff..trima ksih daun keladi..wani mesej..bgitau depa semua rindu nk mkn creampuff akak..




Maaf gmbar kurang elok..guna kamera hp...
Cream puff ni sedap..tnpa serbuk penaik..
X ada baking powder atau seumpamanya..mmg sedapp..cubalah..