Followers

Thursday, August 29, 2013

kisah siputeri manis~kek puding karemel pelangi

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:10 PM 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..enteri hari ni..28.8.2013...kak syima nak cerita pasal kek karemel pelangi..siputeri manis ni..
 
bila tengok semua rakan tukang2 masak kat blog dah buat kek ni..kak syima pun teringin sangat nak buat..percubaan pertama..kak syima cari resepi dalam blog..cuba buat..amboiii sedapnya kek ni
 
terpikat sungguh dgn kek nya yg gebu..tapi problem..karemel jatuh ,lembek,,kenapa ya..
nak pergi belajar tak ada siapa yg boleh ajarkan..
 
semangat nak buat semakin menjadi2..
dah 3 kali kak syima cuba..
alhamdulillah hari ini dah dapat siapkan 3 biji untuk oder...
 
buat r n d sendiri..terlalu geram sebab kemarin plan nak pegi belajar kat sorang anak dara tu..tpi dia mcm tak sudi nak ajar..
 


 


 
 yg pertama dah siap..yg kedua tunggu nak masuk oven..
 
tak apa..belajar sendiri aja..cuba cuba buat,,kak syima cari sebab pasai apa kak syima buat ..karemel suka jatuh..separuh ok dan separuh karemel jatuh..mesti lembikkan..pikir punya pikir kenapa lembik..tak masak kan..kenapa tak masak..tak kena api kot..kenapa tak kena api..mcm mana nak kena api..oven tu bnyak lapis..dah masak cara bain marie..lagi x kena api,,mcm mana tak lembik..
 


 
kek tgh di bakar..
 
kak syima rasa perlu buang satu lapis pengadang api di oven..
dlm gambar ni kak syima dh buang 1 lapis penahan haba..
 
 
 
at last..3 biji tempahan dapat siap dgn jayanya hari ini..
 
 
 
 


 
 
 
 
sebiji kak syima jual RM 38.00 shj


 
tinggal 2 biji..sebiji dah diambil kastemer..
 
ni pun ksyima masih tak puas hati...tadi masa kak syima kekedai bahan kek..owner kedai tu muda lagi dlm 30an kot,,dia ada bagi petua ..dia kata ada org cerita pada dia cara nak catikkan karemel..masa bakar tu jgn letak terus loyang dalam air,,kira loyang kena terangkat dari air..ok nanti kak syima cuba..
 
kek ni sedap..kena cuba siapa yg tak pernah cuba lagi..tapi agak manis..sbb karemel kan manis..kek tu memang kak syima kurangkan gula..kesihatan kena jaga juga kan,,
 
 
catatan...hari ini 6.9.2013../tambahan..
 
***pembetulan..kak syima dah cuba bakar kek ikut petua yang diberikan..
iaitu bakar secara double boiled dengan loyang terangkat dan tidak direndam dalam air ..
 
hasilnya amat mengecewakan,, tak jadi karemel tu..tak beku atau tak keras..,harap pembaca semua jgan mengikut petua yang diberikan oleh seorang tokey kedai kek bahan kek tu..
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Friday, August 23, 2013

oder mengejut dari teh..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:47 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..catatan hari ini..23.8.2013..jumaat penghulu segala hari..
kemarin kak syima terima mesej dari tih adik ipar kak syima yang nak oder kek karemel pelangi dan kek apa2 pun x apa asalkan letak gambar power ranjers di atasnya..kek ni tih nak ambik pagi ni jam 7.45pg..

 
inilah cara dan proses buat kek karemel pelangi..
 


 
maaf teh..kmah letak warna pink..ok kan..
 


ni kek coklat moist yang teh oder untuk birthday rifqi dan amsyar..anak saudara kak syima yang comel comel..
 

 
adik ipar ksyima..teh dan anak2 saudara yang comel
 
 
Dalam hati memang rasa kalut jugak sebab dah sedia ada 2 biji oder..karet walnut cheese dan juga kek coklat..tak nak hampakan permintaan adik ipar ..kak syima buat juga..
berjaga hingga kul 3.00 pagi siapkan karet walnut..bukan mudah..kak syima belum beli alat sagat letrik..balik kerja singgah tesco sg petani beli karet,,balik sagat dulu,, pukul telur putih bgi kembang..n proses selanjutnya..penat penat..agak renyah nak buat carrot walnut cheese dan bahan bahannya agak mahal..tak heranlah kalau harganya mencecah hingga 70 keatas..tpi kak syima jual RM 65.00 ya..utz saiz 8 inci.


lepas karet walnut masak..biar sejuk dulu sebelum decor..jika tidak habih cheese atasnya cair..semuanya memakan masa yg lama..tunggu dan tunggu
dalam masa yg sama kak syima start buat karemel pelangi,,yang tih oder..
kek ni memang renyah jugak..aduh..duh..
kek ni kak syima tak pegi berguru..main buat aje..maaf tih kalau tak sedap..
karemel nya tu agak payah sikit nak handle..tpi Alhamdulillah wpun ada sikit merekah,, tpi karemel ni stay cool kat atas tu,,tak melepek jatuh,,Alhamdulillah..
bila karemel dah masak tunggu sejuk..baru kak syima start buat kek coklat..dah pukul 2.00 pagi...tunggu lagi hingga kek coklat masak,,jam 3,00 pagi lebih..bila masak,,kak syima terpaksa pergi tidor,,jika tidak
kak syima rebah kan susah...
ni la rupanya kek kek yang ksyima buat tu...

Wednesday, August 21, 2013

kek batik

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:15 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
kak syima tunjukkan kek batik yang sedap..siapa nak oder sms kak syima ya..0195177937..kek batik ni campuran..serbok koko,,milo, bisku,,telur
 
kak syima hidangkan bersama milo panas menjamu sepupu yang mai rumah hari ni bersama agar agar milo yang kak syima buat semalam..


kek batik..
 
 
 
agar agar milo..
 
 
agar agar milo ni ksyima buat ..kerana teringat dan teringin sangat nak makan agar agar milo yang aruah ayah ksyima buat..teringat masa kecik2 dulu..sekolah rendah ..ketika bulan puasa..aruah ayah suka buat agar agar milo ni..
 
tapi aruah ayah buat kak syima rasa sedap sangat2..pekat milonya..nak tiru dan cuba buat rasa tak jadi..
 
masa tu mak dalam pantang..jadi aruah ayah yang turun kedapur untuk masak..
 
sedap sungguh agar2 milo ayah ksyima ..zaman tu zaman kanak2 pulak..makan terasa sedap sungguh..
 
tak mungkin dapat rasa dah sebab ayah dah pergi selama lamanya sejak 13 tahun yang lalu..
 
alfatihah untuk aruah ayah..Hj Abdullah bin Hj Kassim
moga di tempatkan di kalangan orang orang yang soleh dan beriman..
aminn..
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 

















Tuesday, August 20, 2013

Resepi kek sponge

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:57 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum...entry hari ini  20.8.2013...ramai yang call dan email...mintak bahan bahan kek sponge..harap mandyjierah..puas hati ya..di bawah ni kak syima kongsi kek sponge..cara nak buat dah adakn ksyima tulis sebelum ni..nanti siapa2 yang dah buat sila respon balik jadi ka tak ya..kalau ikut betul2 apa yang kak syima tulis dlm cara buat kek sponge sebelum ni insyaallah jadi..
 
ni nak merajinkan diri untuk tulis ingrediantnya ni...wpun aduhh duhh..agak malas jugak ni...tapi demi semua pengunjung2 yang minta resepinya..kak syima tulis satu persatu ya..
 
bahan kek sponge
 
120 gm gula kastor
10 gm ovelet
4 biji telur gred A
130 gm tepung kek
1 sudu teh serbok penaik
40 ml air
60 gm minyk masak atau mentega cair
1 sudu teh esen vanilla
 
 
Cara buatnya..
 
satukan semua bahan kecuali air, esen vanilla dan minyak..putar hingga gebu dan masukkan air bercampur esen vanilla,,putar lagi hingga kental dan masuk kan minyak.pukul sekejap hingga sebati.
 
gris tin bulat 9 inci bakar selama 45 minit suhu 180 darjah celcius.
 
 
 
selamat mencuba..
 
 
 
 

kek cheese gebu..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:57 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Kek cheese memang best..tpi ada juga yang tak suka kek cheese kan..kak syima biasa buat dan ambik tempahan kek cheese tiramisu..cheese blubery,, dan beberapa jenis kek cheese lagi..
 
lepas hari raya baru ni ksyima cuba buat kek cheese gebu..



nnti kak syima kongsikan resepinya ya..

dah malas nak menulis..esok nak keja..ingat nak g tidoo....

nanti ksyima sambung ya..

Alkisah kek caremel pelangi..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:17 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..lamanya tak menulis..bukan apa..internet slow..jadi malas nak ketuk laptop ni..ada jugak kek yg kak syima buat..salah satunya ialah..kek karemel pelangi..ni percubaan ke tiga..rasanya ksyima tak puas hati jugak buat ni..
 
tapi alhamdulillah..hubby puji pulak kata sedap kek ni..sedangkan kek kek sebelum ni dia tak berminat nak makan..sebab dia bukan peminat kek..
 
kita tengok gambar kek ni dulu..
 
 
 

 
tapi ksyima rasa kek ni agak manis..perlu kurangkan gula sikit..

Tuesday, August 13, 2013

kuah kacang segera yang sedap..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:17 PM 3 ulasan Pautan pada catatan ini
Asaalamualaikum..ketong! ketong! ketong!..nak bagi tau kak syima ada jual kuah kacang segera yang sangat sedap..zaman la semua nak cepat nak kejar masa..tak perlu duduk kat dapor lama2..
 
nak makan kuah kacang cicah dengan cucur udang ka,,buat kuah nasik impit ka,, apa apa saja,, kuah gado2..
 
mai sini kak syima ada jual kuah kacang segera yang sedap
 
macam buat sendiri kat rumah,,cukup rasa,,sedapp sangat sangat..
 
anda hanya perlu tambah air panas dan kacau atau nak panas sekejap atas api pun boleh
 
mudah..simple,,sedap..semudah a, b, c..
 
murah sj..siapa yg jauh nak oder boleh ksyima poskan..
 

 
kuah kacang segera yang sedap..kerja jadi mudah dan cepat
rasa mcam buat kuah kacang sendiri  di rumah..
 
 


 
adunan kuah kacang yang belum dibancuh..




 
 
inilah rupanyakuah kacang yang dah dibancuh dengan air panas,,pekat ,,sedapp


siapa2 nak oder call kak syima 0195177937
 

tempahan almond crunchcy di bukak..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 4:05 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Almond Crunchy yang enak,,sedap,,best,,
masuk mulut,,kerup kerup,,rasa wangi badam yang dipanggangg,, bestla..
berkhasiat,,manis2 lemak..besttt...
nak oder,,sebalang hanya RM 24.00..
di sebabkan terlampau sedap..tak sedar habis sebalang
org lain tak boleh nak rasa n share..

nak oder 0195177937




 
 
 
 

Tiramisu oder dari cikgu noraini

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:47 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..pening kepala petang ni..tpi kak syima tunjuk jugak gambar kek tiramisu 2 biji kek yang ditempah oleh cgu noraini 2 biji 2 hari sebelum Raya aidilfitri 2013..tq cgu atas oder..


tiramisu ni memang mervelos..campuran cheese,, yogurt,, uht wipping cream..memang best la..ni la kek yang mula mula kak syima belajar..jauh belajar di batu Caves..dan yang paling banyak dapat oder..sebab kesedapannya tu..nak buat pun adoiii..boleh tahan renyahnya..siapa siapa yang nak rasa kek yang sedap ni sila lah oder,,tpi kek ni nak buatnya kena ambik masa sikit..agak lama,,memakan masa,, kalau masa yg pendek memang x jadi..jadi kalau nak oder lewat lewatnya 3 ka 4 hari  ya..
 
 
maaf gambar blurr..melalui hp sj

Monday, August 12, 2013

carrot cheese walnut oder lepas raya..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:22 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
Assalamualaikum..entry hari ini..lepas aidilfitri..kak syima buat carrot walnut cheese oder dari ipah..biras ksyima untuk birthday anak anaknya yang dibuat sekali..happy birthday uthman,,emran,,semoga jadi anak yang soleh berjaya dunia akhirat..aminnn..