Followers

Thursday, January 31, 2013

ode..ode..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:25 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam...enteri hari ni..31.1.2013..khamis..kak syima dapat oder kek banana chocolate kek dari fazilah kawan ksyima..semalam lepas balik keja ..singgah yumi a.setar untuk beli bahan bahan nak buat kek ni..tapi kat yumi tak ada strawberi dan pisang berangan..singgah giant sungai petani kot kot ada strawbery fresh dan pisang..disebabkan masa tu pun dah pukul 8 malam lebih..takut gerai pisang kat datok kailan tu tutup..kak syima p tinjau kat giant kot kot ada pisang..boleh beli saip siap...strawberi dah ada..kira fresh..pisang..emm pisang apa tak tau yang ada tu..panjang tapi agak wangi..tanya budak budak yang dok kerja kat giat tu..depa pun tak tau..beli jugak..takut x jumpa pisang tak boleh buat pulak..5 biji RM 4 ringgit lebih..tpi mcm was was tak tau pisang apa ni...tpi bila dok drive balik rumah tu wangi semerbak dalam kereta bau pisang ni..sebelum tu ada tanya pakcik yg nak bayar kat kaunter tu..pisang apa..dia kata bukan pisang berangan..jadi balik tu kak syima terus pecut dari sungai petani ke datok kailan kepala batas..takut gerai pisang tu tutup..kak syima parking betul2 gerai pisang tu..alhamdulillah masih bukak wpun dah jam 9 mlm lebih..kak syima capai pisang tu..dan keluar tunjuk pada adik2 yang jual pisang tu..diaorang kata ni pisang montel..patutla..isi dia manis dan gebu semacam..ksyima rasa sebiji selepas beli masa dalam kreta..

jadi kak syima kenalah beli lagi sesikat pisang berangan untuk dibawak balik buat kek choc banana ni..kalau tidak tak dapat nak siapkan tempahan..
pukul 9.30 malam sampai rumah..lepak lepak kejap ngan anak sulung..minta anak bantu buat kek..dan proses cover/decor kak syima buat..mai kita tengok gambarnya..kiranya kul 3.30 pagi baru tido..memang la kek ni agak renyah nak buatnya..pagi esok ada mesy jam 8.30 pg nak kena rushing ke alor setar..cinta ku pada buat kek..habih tu mcm mana..


chocolate banana cake



siapa siapa yang ingin nak oder sms atau call kak syima ya...0195177937

Tuesday, January 29, 2013

jenguk sekejap walaupun malas nak tulis..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:42 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..malam ni 29.1,2013..lepak lepak sekejap bukak blog ni apa kita nak kongsi haa..okey la kita tengok apom balik yang kak syima buat nak x. hari ahad lalu kak syima buat apom balik utk sarapan pagi..sebelum ni kak syima dah buat ikut resepi ni..memang sedap dan jadi. sebelum tu ada juga kak syima cuba buat ikut resepi apom balik dlm satu ruangan resepi di intenet,,tapi tak sedap..resepi ni lagi sedap..kalau nak tau resepi ni dari chef hanieliza tu..minta kebenaran kak liza untuk kongsikan resepi ni..cepat cepat copy..
 
 
Resepi apom  balik/apam balik
 
Bahan A
 
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu teh serbuk penaik(ksyima bubuh 2 sudu sj)
1/2 sudu teh garam
 
Bahan B
 
2 cwn susu segar
(atau 1 cwn susu cair tambah 1 cwn air)
1/2 cwn minyak
2 biji telur
 
Bahan C
 
1 cwn jagung cream
Ksyima tambah..susu pekat dan sikit buttercup~utk masuk dlm apam sebelum lipat
 
Cara membuat
 
1. Gaulkn semua bhn A dlm mangkuk
2. Masuk semua bahan B dan kacau rata
3. Panaskan kuali non stick dan sendukkan adunan
4. biarkan adunan 3 suku masak,, letak la jagung krim, kacang ka..ikut kesukaan.. lipat dan hidangkan..selamat mencuba..

mai kita tengok bahan bahannya..
 

 
 
ni tepung gandum
 
 
gula
 
jangan  tak tau ni baking powder..bubuh jgk
 
 
fresh milk
 
telur

 
 
 
Adunan yang di campur semua..jadi mcm ni..(nak blender pun boleh senang
sikit,,),,adunan  ni jgn berketul

 
tak brapa gemuk sebab kak syima guna senduk kecil..dan masa ni jagung cream dah nak habis..apom balik last..

 
inilah rupanya..try la,,boleh jamu anak n suami..

 


 
 

Thursday, January 24, 2013

hari cuti maulud nabi..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:24 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..entry hari ni 24.1.2013..ksyima dapat oder dari marzuki kawan hubby kak syima..kira marzuki ni pelanggan tetap kak syima,,anak anak marzuki suka makan kek agaknya..kerap juga dia oder..hari ni marzuki nak kek marble coklat dan kek butter oren..mai kita tengk gambarnya..penat juga buat..
 
 kek marble chocolate ni..wangi dan harum semerbak satu rumah masa tengah bakar kek ni..sedap..
 
 
 
sedap..
 
 
 
 kek butter oren..ni pun sedap..
 
 
 
 
 harap anak anak dan isteri marzuki suka..nanti oder lagi ya..
 
 
 

oder dari wanie

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:42 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..kak syima dapat oder dari wanie..mai kita tengok kek wanie oder..maaf wanie kalau kek ni tak sedap ka apa.sbb kak syima pakai resepi baru carrot tu..nnti kak syima kena pakai resepi yang kak syima dok buat selalu .. resepi kek carrot  kak syima dok buat selalu tu lagi sedap dan bestttt dari resepi kek pack ni ...


                         red velvet, cadbury (dpt 2 pek), carrot cheese


carrot cheese ~ RM 18.00



cadburry peanut ~ RM 20.00



Red velvet saiz 6 inci ~RM 47.00


cepat cepat siapa yang nak oder hubungi ksyima 0195177937

Sunday, January 20, 2013

lagi cocholate banana cake..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:48 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
 



                                telah siap di cover ngan fresh cream




 
ksyima dapat oder banana choc cake dari marzuki..marzuki nak kek  pd 16.1.2013
 
 


Saturday, January 19, 2013

hidup ini adalah ujian..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:47 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..entry hari ini 19.1.2013..hidup ini adalah ujian.sejak dua tiga hari ni..terasa sedih dan sayu..Ya Allah tolonglah hamba mu ini..namun dengan sifat kasih sayang Allah.. Rahim dan Rahmannya Allah..kepada hambanya ini telah menggerakkan hati seseorang..tiba tiba semalam dapat mesej dari wanie,,nak oder kek carrot cheese 2 pack, kek cadbury 1 bekas dan red velvet kecik 1 bekas..mesej akhir wani kata..rindu nak makan kek kak syima..terima kasih wanie..nnti 23hb kak syima hntrkan kek tu untuk wanie ya..

 

oder mini pack kek dibuka..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:11 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

RM 18.00 sahaja 1 bekas



carrot cheese kek


kek pisang ~ RM 18.00 shj


Friday, January 18, 2013

hasil kerja anak..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:10 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..entry hari ini ..mai kita tengok kek yang anak kak syima buat kemarin 17.1.2013..sempena birthday dia pada 18hb..kebetulan dia balik bercuti belajar..dia nak sangat makan n buat banana chocolate cake ni..jadi mai kita tengok step dia dan hasilnya ...
 
 
pertama kena buat kek sponge..
 
 
tengah bakar..agak tinggi kek ni naik jadi terkena api atas..
 
 
kek dah masak..gelap sikit diatas..tapi lembut n gebu..guna resepi lynn hassan
 
sediakan cream/whipping cream..macam ice cream sedap..
 
potong kek 3 layer..kemudian lapis lapiskan cream dan pisang berangan
 
bila dah habis 3 layer tu..cover seluruh kek dgn cream tadi..
 
masak cara double boile coklat bar n uht wipping cream..api perlahan
 
masak sampai jadi macam ni..cara double boiled
 
step seterusnya..tuang adunan tu atas kek yang telah di cover tadi..dgn hati hati..tuang sampai rata semua..
 
dekor simple yang anak kak syima buat
 
 
 inilah rupanya..freash cream yang dilapis pisang berangan
 
 
sedap...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, January 16, 2013

Nak minum petang apa hari ini ya..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:33 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Assalamualaikum..entry hari ini..kita layan cucuq kodoq/jemput jemput pisang yang kak syima buat untuk minum petang pada 13.1.2013 yang lalu..disebabkan malas..maaf la ada macam macam bentuk..

 
jemput jemput pisang emas..sedap dimakan dengan kopi panas..untuk minum petang..
 
 
 

Sunday, January 13, 2013

Strawberry snow pudding

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:56 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
ini adalah strawberry snow pudding

Fruity caramel

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:52 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Salam..kak syima dah tak boleh duduk..dah seminggu tak buat kek.rasa macam ada yang tak kena..minta hubby kekedai belikan bahan untuk buat apom balik atau pisang untuk buat cucuk kodok kata orang utara..tengokla apa yang dia beli nanti..sementera menunggu hubby akak balik dan sebelum masuk dapur akak update dulu gambar gambar puding ni ya.




 
di buka untuk tempahan 0195177937

Saturday, January 12, 2013

oder untuk birthday ayah

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 7:34 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
salam. akak tunjukkan kek ni yang di buat dah lama tpi tak boleh nak masukkan gambar sebelum ni..hari ni baru boleh masukkan gambar.
 
 
 
 
 
2 biji kek tiramisu cheese cake

..harap sukalah ya adik yang mengoder tu..

bercuti ke kelantan..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:32 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..hari ini kita kongsi cerita mengenai negeri kelantan tak salah kan..tak ada cerita kek nak masuk hari ini..jadi kita kongsi sj la mengenai cerita kak syima p kelantan ziarah anak yg belajar di sana..kak syima p bulan disember 2012 yg baru lalu..tpi di kelantan tiap hari hujan masa tu..hujan rahmat..jadi pergerakan agak terbatas..ni gambar gambar yang kak syima ambil..
 
 
masjid Beijing yang cantik..tapi tempias hujan dan air bertakung di ruang nak ambil wuduk perempuan..
 
 
dari tingkap bilik hotel ridel yang kak syima menginap tu..nampak sungai kelantan..ada banggunan kastam kuning biru tu dan menara jam..sungai kelantan lebar juga..masa ni hujan

 
teringat kenangan lama..pernah sarung uniform kastam selama 11 tahun..tapi la semua tinggal kenangan....indahnya kenangan itu..
 
 
 
 
 
 

Thursday, January 10, 2013

cara buat tiramisu cheese cake

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:40 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..hari ini 12.1.2013..tadi kak syima dah siap jahit 2 helai telekung yang orang tempah..petang ni santai santai dan dan nak sambung balik entry hari tu yang hanya tulis tajuk cara nak buat tiramisu cheese kek..
bahan bahan yang di perlukan ialah..

anda perlukan sebiji kek sponge
 
anchor uht whipping cream
 

pukul whipping cream sampai jadi pekat
 
Philadelphia cream cheese 
 
creamcheese pukul hingga macam ni
 
                                                            gula

 yogurt asli
 
serbuk nescafe
 
serbuk nescafe bancuh dgn sedikit air panas
 
geletin.. cari yang halal ~halagel
 
masuk air panas dan kacau
 
kek di belah dua lapis dan siram dgn nescafe
 
              
kemudian tuang cheese bersama adunan diatas tadi yang dicampur semua dan di pukul hingga sebati..
 
 
                                 inilah rupa kek tiramisu cheese cake
atas kek di tabur serbuk koko
 
kek ni memang sedap..orang orang tua yang tak lalu kek pun boleh makan..sebab rasanya masam masam manis ..siapa yang malas nak buat tu oder sj dgn kak syima..senang boleh makan terus..kalau nak oder sms kak syima aje..0195177937