Followers

Saturday, December 14, 2013

kek yang banyak peminat...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:19 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 nak tunjuk kek yang banyak peminatnya..dan semuanya bagi respon kata sedap..sampai nak buat pun dah tak larat..sapa yang cuba sekali mesti oder lagi..rasa lemak cheese..lemak walnut,,dan di blend dengan  carrot..kek yang moist,,lemak,,lembut,, dan enakk...
 
 

 

..kek coklat moist..tema bola..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:18 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
kek coklat moist tema bola sepak..oder dari umi..tq ummi..

Sunday, December 01, 2013

carrot walnut cheese

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:37 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Tambah kapsyen


Saturday, November 23, 2013

~Roti !.Roti! !..Roti !..~

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:17 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Aduh ..segan sungguh nak update blog..malas sungguh2..angin nak baking pun menurun..pasai apa ya..akak masukkan gambar2 kek dan roti yang dibuat ya..
 
 
 
bun ni cantik jika dibuat door gift..masuk dalam plastik comel..
 
 

 
 



mexcan bun
 

 
 




 

inti sosej..
 
 
sedap sedap la roti buat sendiri..gebu halus mulus..sedappp sangat sangat..tak payah beli buat sendiri,,roti yang fresh from oven..anak2 pun suka...
 




 

 
 

Monday, November 04, 2013

my tiramisu..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 1:06 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
tiramisu dalam pek kecil..


buttercake..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:39 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
buttercake harum,,lemak sedap ni repeat oder dari cgu noraini..seperti yang semua sedia maklum..semestinyalah salah satu adunanya yang kak syima masuk adalah butter original..semasa bakar kek ni..harum semerbak satu rumah aroma wangi kek ni..sedap sangat2..tak hairanlah..ni merupakan repeat oder dari cgu noraini..
 
 

Sunday, November 03, 2013

lagi oder pavlova..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:50 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
pavlova ni akak terima oder dari rose..rose kata anak daranya yang balik bercuti teringin sangat2 nak makan pavlova..tq rose kerana oder kat akak ya..jom kita tengok pavlova yang dioder oleh rose..
 
 
inilah pavlova yang sangat2 sedap...
nak oder ..0195177937..
 
syukur dan happy sangat sangat bila rose kata pavlova ni sedapp..
 

blueberry,,cheese choc..yang enak..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:26 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
sedap sangat sangat kek ni..bawah coklat moist..tengah cheese dan atas blueberry,,resepi yang di adun sendiri..setelah mata terpikat pd kek ni kat kedai bakery,,
sedap sangat2..marveless...




inilah kek blueberry cheese choc ni..
siapa nak oder 0195177937
 
 
 

my creampuff...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:15 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

cream puff yang lemak dan sedap..di oder oleh kak yam..sebanyak 600 biji untuk souveiner yang bertandang di majlis kenduri kawin anaknya..tq kak yam..


Sunday, October 27, 2013

pavlova lagi...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:39 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Demam pavlova belum berakhir lagi rupanya...begitulah pavlova si manis ada peminat peminat dia sendiri..wpun manis...tpi pavlova dikontrakan dengan buah2an masam di atasnya..siapa yg belum rasa tu..rugi tau..





pavlova ni..di oder oleh alia..terima kasih daun keladi alia..
sebiji rm 5.00..siapa nk oder..0195177937


apa kata alia..selepas pickup pavlova ni..alia hntr mesej kat akak..



izin publishkan ya alia..





Tuesday, October 22, 2013

pilihan kek..boleh oder..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:17 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

boleh buat pilihan kek apa yang nak oder..kek buah..pandan layerkek..red velvet..coklat moist
dan banyak lagi lah..harga lebih murah dalm bekas ekonomi..
call atau sma akak ya jika berminat..0195177937












kek buah..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 5:06 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini


salam..dah beberapa hari tak update blog..hari ni 22.10.2013 kita tengok ..kek buah dalam bekas kecil macam ni..murah sikit kan..tak perlu beli yang besar..


siapa2 yang nak oder..calling atau sms akak ya..0195177937

Wednesday, October 16, 2013

buttercream birthday kek..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:09 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
 

 
kek ini adalah merupakan kontijensi plan untuk kek sebenar iaitu kek keladi..happy 3rd birthday naqib..semoga jadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat..aminn

pandan layer..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 3:02 AM 2 ulasan Pautan pada catatan ini




 
kek pandan layer ni untuk makan makan rumah mak kak syima..tak berani nak letak hawaian coconut tu banyak2..sebab mak batuk..
 

ahirnya...pavlova

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:47 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..siapa2 nak oder pavlova sila kontek ksyima ya..emm sedap la pavlova ni..kecik2 comel sj..sebiji hanya 5.00 sj. sedap..wpun manis tapi rasanya dikontra kan dengan buah2 masam di atasnya..rugi x rasa..memang best..ksyima juga tak suka manis..tapi yang ini best sangat sangat..
 
 
 
pavlova yang sangat sedapp..
sebiji hanya 5.00
siapa nak oder call atau sms 0195177937
 


 
pengalaman indah..menikmati pavlova..
 
 

oreo cheese kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 2:34 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
oreo cheese kek oder di terima dari haryati yang minta hantar pada anaknya di mrsm kepala batas. tk haryati.

Sunday, October 13, 2013

Pandan layer kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:21 PM 2 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..lamanya tak menulis sesuatu di blog ni..sibuk sangat2..hari ni malam 13hb..kak syima tunjukkan kek pandan layer ..siapa nak oder sila kontek kak syima ya..0195177937
 
 
 
 
 
 
1 pack ni hanya RM3.50..
 
 

Saturday, September 28, 2013

pandan layer kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:59 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum,, entry ari ini..hari yang sibuk..azan isya baru berkumandang diri dah terasa letihnya..ada 6 keping kek slice yang belum di decor,,kak syima batalkan rancangan nak siapkn sementelah pengoder nya tak jadi nak buat majlis kenduri,,jadi biarkan kek 6 keping tu d ctu..
 
okay..hari ini 28,9.2013,,sementara belum letak kepala,, dah betul2 tak larat ni,, kak syima tunjuk dulu kek yang best ni,, sedap..nyum..nyum..
 
sapa tak kenal kek ni..inilah kek pandan layer..sebelum ni kak syima ada buat tapi yang saiz besar..
 
tapi ini yang chumil2..harganya pun lebih murah,,mudahkan..tak perlu keluar duit banyak utk beli kan.
 
 
inilah rupanya pandan layer kek dalm bekas tupperware kecil..
1 bekas ni..cuma RM 3.50 sj
 
 
 


 
....nampak tak 2 layer kek..dan 2 layer pandan..
yang...umpphh..
 
 
 
sesedap rasa..
sesuai dgn tekak ku..
 
siapa yang nak oder jgn lupa calling atau sms kak syima ya..
 
0195177937 atau email
 
 
 
 
 
 
 

Saturday, September 21, 2013

oder tiramisu dari cgu jariah

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:40 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini


kek tiramisu cheese ni kak syima terima oder dari cgu jariah..
tq cgu.

Friday, September 20, 2013

oder dari cgu2 praktikal sek bagan ajam..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:39 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..kak syima dapat call dari seseorang mintak hantar kek esok katanya ke sekolah bagan ajam..jam 9.00 nak makan..adik ni..boleh di panggil anak ni,, baya baya anak kak syima sj,, nak kan kek batik dan serimuka pulut hitam,,kak syima rasa kesian juga,, wpun shot notis,, kak syima buat juga semalam berjaga hingga pukul 3.00 pagi siapkan kek untuk adik2 ni,umur 20an,, muda2 lagi nih,,kak syima cuti jumaat hari ni,,pagi tadi dah hantar kek2 ni kt adik2 ni, semuanya 4 orang..
 
harap adik2 ni semua suka ya dgn kek ksyima,,nanti jngan lupa oder lagi tau..
tapi adik2 tu semua org jauh ksyima dah berkenalan tadi,,johor,parit buntar,,mana lagi ya..

oklah kita tengokla pulak mcm mana rupa kek yang di oder oleh bakal cikgu2 tu..

 
serimuka pulut hitam..yang laris dipasaran,,
 
1 loyang 10 x 10 ni hnya RM 38.00
 
cepat siapa2 yang tak rasa lagi boleh oder..sedap nihhh..
 
kamera gedabak rosak masa nak snap gambr ni,,pakai kamera hp pun jadi la noo..
 
satu lagi yang adik2 cgu2 praktikal tu oder ialah..
 


 
ni la namanya..kek batik..
 
yang ni pulak..1 tray 14 x 14 = 40.00
 
siapa nk oder sms atau call kak syima ya..0195177937
 
 
 
 
 


 

Monday, September 16, 2013

cara buat kek karemel pelangi...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:16 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..dah dua tiga hari tak update blog..ni pun dah lewat..esok nak kerja dah pukul 10 mlm ni..sempat kot kita kongsi cara nak buat kek karemel pelangi,,kak syima tak pi kelas mana mana pun buat kek ni,, hanya try n error..7 ka 8 kali buat baru berjaya..
susah jugak nak buat kek ni..tpi last sekali Alhamdulillah Allah bagi jalannya..banyak resepi dalam blog..siapa nak.. boleh cari... ada yang karemel atas tebal dan ada yang nipis..
kak syima try buat kek ni..sebelum ni ada yang fail..masuk tong sampah,,tapi la ni Alhamdulillah..jom kita kongsi sama sama,,moga dapat manafaat,,siapa yang rajin tu..boleh ambik tempahan lepas ni,,
kek karemel ni..manis,, dan bagi siapa yang tak suka telur,,mngkin tak berapa minat,,almaklumlah karemel..bagi siapa yang tak suka manis dan tak suka telur,,kek ni bukanlah pilihan..
untuk pengetahuan..kek karemel kak syima ni,,karemel atas lebih tebal sikit dri yang lain ya..
ok lah,,malam dah lewat ni..kita kongsi cara buat kek karemel ni ya..

ok..inilah sebahagian dari bahan bahan yang kak syima gunakan..minyak masak..minyak jagung ya,,telur gred A ,,n pewarna yang halal dan dibenarkan sj
jom kita start..


first..
buat dulu gula hangus,,just masuk gula dalam loyang,, letak atas api perlahan,,gula akan cair,,lepas tu kacau hingga gula rata kesemua dasar loyang..kalau guna loyang tak lekat lagi bagus,,kak syima nak pegi cari jugak loyang tak lekat,,jangan bagi hangit tau,,hangus je..
ni lama lama buat ok bila dah biasa,,ksyima mula2 dulu pun susah gak..
lepas tu ketepikan ya..
stept 2..

buat karemelnya pula...
telur gred A ya..kalau telur gred lain kira tak lulus ,, n tak jadi,,
kacau manja manja sja,,
kalau tidak karemel tu berlubang2..kacau bagi telur tu pecah saja..
ni adunan telur n susu..
step 3..




tapis adunan karemel tu dalam loyang tadi,,


stept 4
buat adunan  kek..



telur putih,,gula dan cream of tar2..



pukul hingga jadi kental macam ni..
sampai bila kita angkat mixer,,adunan tu jadi macam tanduk,,
tak jadi tanduk kira kena pukul lagi la..
kak syima ada ambil gambar tanduk tu tak tau dah pi mana..



langkah seterusnya.,
satukan meringue atau telur putih tu dengan adunan kek tadi,,kaup balik saja ya..jangan mixer ya..sampai sebati semuanya.




kaup balik..hingga adunan sebati macam ni...
kemudian bahagikan ..ikut suka la nak bubuh warna apa..
berapa warna pun tak pa..ikut suka hati,,2, 3,4,5 ka 6 ka..




kemudian marblekan..tuang warna tu selapis selapis,,guna senduk yang sama saiz setiap warna..last sekali akan jadik macam ni..maaf ya..
kak syima tak sempat nak ambik gambar masa dok memarblekan kek ni..tangan dah penuh
tak boleh nak pegang kamera..
senang ja buatni..pakai tuang sj,,ikut susunan warna..

suka hati nak letak warna apapun..
ingat tak kat sekolah dulu kecik2,,hafal warna pelangi..

kak syima ingat sampai sekarang..

"mari jalan ke hutan bila balik naik unta" ....

~ merah, jingga, kuning, hijau, biru, biru nila n unggu..~inilah warna warna pelangi..ikut susunanya

..masukkan loyang dalam bekas yang lebih besar dari nya..dan bubuh air panas mendidih didalamnya..




bakar 160 darjah selama 40 minit,, api bawah sj


 kemudian 15 minit,,untuk api atas bawah..


cucuk dengan lidi satay kat tengah tengah kek nak check kek dah masak ka belum..kalau kek dah masak lidi yng cucuk tu bersih..
kalau tak masak lagi..lidi tu ada adunan kek lekat..kalau belum masak..bakar lagi 10 minit..atau hingga masak.




kek yang dah masak..biar kan ia lekang dari acuan,,jangan usik2..
hingga keseluruhan lekang..dengan sendirinya..kemudian telangkupkan

Bismillahhirahman niraahim...



taraaa...


karemel pelangi..kalau siapa yang malas nak buat..oder sj ngan kak syima..0195177937,,


last sekali..apalagi,,tak settle lagi,, tak boleh rehat lagi..
kerja membasuh peralatan yang digunakan pulak..
dah habih ni baru dapat relex,, santai sambil makan kek keremel pelangi yang sedap ni..mmmm..bestnyaaa...