Followers

Saturday, September 28, 2013

pandan layer kek

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 8:59 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum,, entry ari ini..hari yang sibuk..azan isya baru berkumandang diri dah terasa letihnya..ada 6 keping kek slice yang belum di decor,,kak syima batalkan rancangan nak siapkn sementelah pengoder nya tak jadi nak buat majlis kenduri,,jadi biarkan kek 6 keping tu d ctu..
 
okay..hari ini 28,9.2013,,sementara belum letak kepala,, dah betul2 tak larat ni,, kak syima tunjuk dulu kek yang best ni,, sedap..nyum..nyum..
 
sapa tak kenal kek ni..inilah kek pandan layer..sebelum ni kak syima ada buat tapi yang saiz besar..
 
tapi ini yang chumil2..harganya pun lebih murah,,mudahkan..tak perlu keluar duit banyak utk beli kan.
 
 
inilah rupanya pandan layer kek dalm bekas tupperware kecil..
1 bekas ni..cuma RM 3.50 sj
 
 
 


 
....nampak tak 2 layer kek..dan 2 layer pandan..
yang...umpphh..
 
 
 
sesedap rasa..
sesuai dgn tekak ku..
 
siapa yang nak oder jgn lupa calling atau sms kak syima ya..
 
0195177937 atau email
 
 
 
 
 
 
 

Saturday, September 21, 2013

oder tiramisu dari cgu jariah

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:40 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini


kek tiramisu cheese ni kak syima terima oder dari cgu jariah..
tq cgu.

Friday, September 20, 2013

oder dari cgu2 praktikal sek bagan ajam..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:39 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..kak syima dapat call dari seseorang mintak hantar kek esok katanya ke sekolah bagan ajam..jam 9.00 nak makan..adik ni..boleh di panggil anak ni,, baya baya anak kak syima sj,, nak kan kek batik dan serimuka pulut hitam,,kak syima rasa kesian juga,, wpun shot notis,, kak syima buat juga semalam berjaga hingga pukul 3.00 pagi siapkan kek untuk adik2 ni,umur 20an,, muda2 lagi nih,,kak syima cuti jumaat hari ni,,pagi tadi dah hantar kek2 ni kt adik2 ni, semuanya 4 orang..
 
harap adik2 ni semua suka ya dgn kek ksyima,,nanti jngan lupa oder lagi tau..
tapi adik2 tu semua org jauh ksyima dah berkenalan tadi,,johor,parit buntar,,mana lagi ya..

oklah kita tengokla pulak mcm mana rupa kek yang di oder oleh bakal cikgu2 tu..

 
serimuka pulut hitam..yang laris dipasaran,,
 
1 loyang 10 x 10 ni hnya RM 38.00
 
cepat siapa2 yang tak rasa lagi boleh oder..sedap nihhh..
 
kamera gedabak rosak masa nak snap gambr ni,,pakai kamera hp pun jadi la noo..
 
satu lagi yang adik2 cgu2 praktikal tu oder ialah..
 


 
ni la namanya..kek batik..
 
yang ni pulak..1 tray 14 x 14 = 40.00
 
siapa nk oder sms atau call kak syima ya..0195177937
 
 
 
 
 


 

Monday, September 16, 2013

cara buat kek karemel pelangi...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:16 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..dah dua tiga hari tak update blog..ni pun dah lewat..esok nak kerja dah pukul 10 mlm ni..sempat kot kita kongsi cara nak buat kek karemel pelangi,,kak syima tak pi kelas mana mana pun buat kek ni,, hanya try n error..7 ka 8 kali buat baru berjaya..
susah jugak nak buat kek ni..tpi last sekali Alhamdulillah Allah bagi jalannya..banyak resepi dalam blog..siapa nak.. boleh cari... ada yang karemel atas tebal dan ada yang nipis..
kak syima try buat kek ni..sebelum ni ada yang fail..masuk tong sampah,,tapi la ni Alhamdulillah..jom kita kongsi sama sama,,moga dapat manafaat,,siapa yang rajin tu..boleh ambik tempahan lepas ni,,
kek karemel ni..manis,, dan bagi siapa yang tak suka telur,,mngkin tak berapa minat,,almaklumlah karemel..bagi siapa yang tak suka manis dan tak suka telur,,kek ni bukanlah pilihan..
untuk pengetahuan..kek karemel kak syima ni,,karemel atas lebih tebal sikit dri yang lain ya..
ok lah,,malam dah lewat ni..kita kongsi cara buat kek karemel ni ya..

ok..inilah sebahagian dari bahan bahan yang kak syima gunakan..minyak masak..minyak jagung ya,,telur gred A ,,n pewarna yang halal dan dibenarkan sj
jom kita start..


first..
buat dulu gula hangus,,just masuk gula dalam loyang,, letak atas api perlahan,,gula akan cair,,lepas tu kacau hingga gula rata kesemua dasar loyang..kalau guna loyang tak lekat lagi bagus,,kak syima nak pegi cari jugak loyang tak lekat,,jangan bagi hangit tau,,hangus je..
ni lama lama buat ok bila dah biasa,,ksyima mula2 dulu pun susah gak..
lepas tu ketepikan ya..
stept 2..

buat karemelnya pula...
telur gred A ya..kalau telur gred lain kira tak lulus ,, n tak jadi,,
kacau manja manja sja,,
kalau tidak karemel tu berlubang2..kacau bagi telur tu pecah saja..
ni adunan telur n susu..
step 3..




tapis adunan karemel tu dalam loyang tadi,,


stept 4
buat adunan  kek..



telur putih,,gula dan cream of tar2..



pukul hingga jadi kental macam ni..
sampai bila kita angkat mixer,,adunan tu jadi macam tanduk,,
tak jadi tanduk kira kena pukul lagi la..
kak syima ada ambil gambar tanduk tu tak tau dah pi mana..



langkah seterusnya.,
satukan meringue atau telur putih tu dengan adunan kek tadi,,kaup balik saja ya..jangan mixer ya..sampai sebati semuanya.




kaup balik..hingga adunan sebati macam ni...
kemudian bahagikan ..ikut suka la nak bubuh warna apa..
berapa warna pun tak pa..ikut suka hati,,2, 3,4,5 ka 6 ka..




kemudian marblekan..tuang warna tu selapis selapis,,guna senduk yang sama saiz setiap warna..last sekali akan jadik macam ni..maaf ya..
kak syima tak sempat nak ambik gambar masa dok memarblekan kek ni..tangan dah penuh
tak boleh nak pegang kamera..
senang ja buatni..pakai tuang sj,,ikut susunan warna..

suka hati nak letak warna apapun..
ingat tak kat sekolah dulu kecik2,,hafal warna pelangi..

kak syima ingat sampai sekarang..

"mari jalan ke hutan bila balik naik unta" ....

~ merah, jingga, kuning, hijau, biru, biru nila n unggu..~inilah warna warna pelangi..ikut susunanya

..masukkan loyang dalam bekas yang lebih besar dari nya..dan bubuh air panas mendidih didalamnya..




bakar 160 darjah selama 40 minit,, api bawah sj


 kemudian 15 minit,,untuk api atas bawah..


cucuk dengan lidi satay kat tengah tengah kek nak check kek dah masak ka belum..kalau kek dah masak lidi yng cucuk tu bersih..
kalau tak masak lagi..lidi tu ada adunan kek lekat..kalau belum masak..bakar lagi 10 minit..atau hingga masak.




kek yang dah masak..biar kan ia lekang dari acuan,,jangan usik2..
hingga keseluruhan lekang..dengan sendirinya..kemudian telangkupkan

Bismillahhirahman niraahim...



taraaa...


karemel pelangi..kalau siapa yang malas nak buat..oder sj ngan kak syima..0195177937,,


last sekali..apalagi,,tak settle lagi,, tak boleh rehat lagi..
kerja membasuh peralatan yang digunakan pulak..
dah habih ni baru dapat relex,, santai sambil makan kek keremel pelangi yang sedap ni..mmmm..bestnyaaa...























Wednesday, September 11, 2013

blueberry cheese

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:07 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini


bluebery - oder dari yan..adik ipar kak syima
terima kasih yan.

Tuesday, September 10, 2013

kek karemel pelangi~cara membakarnya

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:10 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum. sejuk nya malam ini..hujan lebat dari tgh hari tadi,,masa on t way balik dah banjir kat taman sebelah..malam sejuk2 ni..nak cerita mengenai rainbow caremel cake atau kek karemel pelangi..tengah top sekarang~siputeri manis..
 
banyak kak syima dapat oder kek ni..ada juga yang intai intai dalam fb ..bertanyakan harganya..
 
kek ni agak manis sebab karemal kan..
tu pun kak syima kurangkan gula dalam keknya..untuk seimbangkan rasanya..
 
kak syima tunjukkan kek karemel yang di oder oleh princess azza..
 
 
karemel pelangi~
 
dah 3 biji princess azza oder..
dalam masa terdekat..
 
 
tq princess azza..
 
 
 
Tips untuk bakar kek karemel pelangi ,,
 
hendaklah bakar cara bain marie,,iaitu loyang hendaklah di rendam dalam bekas air, dan pastikan guna air mendidih supaya dapat karemel yang cantik.
 
 
 

Monday, September 09, 2013

kek karemel pelangi~rainbow caremel Cake

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:47 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

                   kek karemel pelangi~oder dari siti petronas..tq siti

Sunday, September 08, 2013

kek coklat moist

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:49 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini


                   kek coklat moist oder dari kawan anak kak syima..


strawbery slice untuk projek home room..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:35 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 
kek strawbery slice ni adalah untuk projek jualan di mrsm..untuk dana home room anak kak syima..


 

Saturday, September 07, 2013

kek coklat mois~kisah disebalik..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 12:28 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Entri hari ini..cerita tertunda..disebab kan internet slow sangat2..bnyak cerita kek tertunda..bnyak gmbar kek yg tak dapat ksyima masukkan entrinya..kak syima dapat email dari cikgu leza / lily kalau tak silap nak kan kek coklat moist bersama edible..
gambar diemail pada kak syima..
 
mula2 lily nakkan edible dan kek 4 segi.,untuk sambut birthday kawannya..
kemudian kak syima dapat call lily nak kek bentuk love..mngkin kek love lebih mengambarkan perasaan sayang pada seorang sahabat.opsss lily..kak syima dah tempah edible 4 segi,,dah siappun gambar edible tu..
 
tapi tak mengapa lily kak syima cuba ubahsuai gambar tu..potong sendiri..untuk diletakkan atas kek love..kalau tidak tak cantik bila gambar 4 segi diletakkan atas kek love..cumanya..kek coklat moist tu dah jadi love cantik..
 tapi bila diletakkan gambar berkedut kedut pulak di satu belah..gambar yang dipotong sendiri..
 
aduh duh duh..
 
 
 
walaupun ksyima dah cuba sapu dan ratakan masa letak gambar tu,,,supaya dia rata..dan tak ada angin didalam nya..tapi..jadi jugakk..
 


 
kek coklat moist..
 
bagi kak syima kepuasan pelanggan adalah keutamaan..
selepas lily ambik kek..kak syima mesej 2 kali minta nombor akaun lily untuk pulang balik sebanyak rm 20.00 ..sebab kak syima tak puas hati dengan edible tu..
 
Lily adalah pelanggan yang baik hati..kak syima tunjukkan mesej lily pd kak syima..
 
 
terima kasih lily..
 
ksyima doakan semoga Allah murah dan limpahkan rezeki lily.insyaAllah...aminn.
 
 

Friday, September 06, 2013

kek karemel pelangi

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:53 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..hari ini 6.9.2013..kita bercerita pasal kek karemel lagi lah ya..kak syima bangun awal..hri ni cuti..tak kerja jumaat..pukul 5.00 pgi dah bangun..untuk buat kek karemel..siti petronas tempah dah seminggu belum buat lagi kek nya..

 
mula dengan timbang tepung,,pukul telur dan sebagainya..
 
hingga siap di bakar..
 
 
lepas siap kak syima ke bank untuk urusan pengeluaran wang..tiba2 hubby ksyima tel..bagi tau yang bapa mertua n mak mertua nak datang kerumah..
 
kak syima terus ke market beli apa yang patut untuk masak makanan tengahhari..
 
bila bapa mertua dan mak mertua datang tak ada apa yang nak dihidangkan sementara menunggu nasik masak..kak syima potong dan jamu bapa mertua dan mak mertua kek tu,,
 
maaf siti..nanti kak syima buat lain ya..
 
begitulah rupanya kek tu yang telah di potong....
 
jika sesiapa berminat nak oder call atau sms kak syima ya..sebiji RM 38.00 shj..0195177937
 

Thursday, September 05, 2013

kek coklat moist

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:30 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..ramai orang suka kek coklat kan..terutama kanak kanak..kek coklat kak syima..kak syima curahkan coklat ganache istimewa atasnya..iaitu wipping cream campur coklat..bukannya curahkan susu atasnya ya,, ada juga resepi yang menggunakan susu..tpi ksyima gunakan wipping cream..rasanya lebih lemak dan sedappp..
 
kek coklat ni kak syima terima oder dari cikgu salmi untuk birthday pra sekolah..tq cgu..

kek coklat moist~
demi nak menyedapkannya lagi..kak syima letak strawberry filling
diatasnya..barulah seimbang rasa manis dan masamnya..
 
 


 
happy birthday anak2 pra sekolah ..sek keb bertam Indah kepala Batas,,
dan terima kasih cgu salmi atas oder ini..
 
kak syima decor simple2 sj..harap semua happy dan suka ya..
 
 
 
 

Monday, September 02, 2013

puding caremel ~kisah si manis 2

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:44 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum..entry hari ini 2hb September 2013..kak syima nk cerita hal kek puding karemel ni..atau rainbow caremel cake,,yg dh jadi fenomena skrg..
 
teringin sangat nak buat dah lama..asyik buat keremel lembik tak cantik..7 atau 9 percubaan Alhamdulillah baru jadi..
 
terpaksa try n error..
 
buat research sendiri..tengok dlm blog ,,terutama blog semanis gula,,dan beberapa blog lagi..cuba buat lagi n cuba buat lagi...sekarang baru kak syima puas hati,,
 
kek caremel ni baru kak syima buat semalam..oder dari lynda lynn.


 
 
 
 
 
 
 
percubaan demi percubaan ..Alhamdulillah menjadikk..
susahnya nak buat kek ni..samada karemel tak jadi atau kek tak jadi..
setelah masak ..perlu cucuk dulu dengan lidi satay..nak check masak atau tidak..jika dah masak..tunggu sejuk sekejap sebelum di telangkupkan..
lepas tu..masa ni la samada nak senyum puas sebab kek dan karemel jadi cantik..atau betul2 frustt sebab kek tak menjadi..
 
beginilah rupanya..