Followers

Monday, September 16, 2013

cara buat kek karemel pelangi...

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 11:16 PM
Assalamualaikum..dah dua tiga hari tak update blog..ni pun dah lewat..esok nak kerja dah pukul 10 mlm ni..sempat kot kita kongsi cara nak buat kek karemel pelangi,,kak syima tak pi kelas mana mana pun buat kek ni,, hanya try n error..7 ka 8 kali buat baru berjaya..
susah jugak nak buat kek ni..tpi last sekali Alhamdulillah Allah bagi jalannya..banyak resepi dalam blog..siapa nak.. boleh cari... ada yang karemel atas tebal dan ada yang nipis..
kak syima try buat kek ni..sebelum ni ada yang fail..masuk tong sampah,,tapi la ni Alhamdulillah..jom kita kongsi sama sama,,moga dapat manafaat,,siapa yang rajin tu..boleh ambik tempahan lepas ni,,
kek karemel ni..manis,, dan bagi siapa yang tak suka telur,,mngkin tak berapa minat,,almaklumlah karemel..bagi siapa yang tak suka manis dan tak suka telur,,kek ni bukanlah pilihan..
untuk pengetahuan..kek karemel kak syima ni,,karemel atas lebih tebal sikit dri yang lain ya..
ok lah,,malam dah lewat ni..kita kongsi cara buat kek karemel ni ya..

ok..inilah sebahagian dari bahan bahan yang kak syima gunakan..minyak masak..minyak jagung ya,,telur gred A ,,n pewarna yang halal dan dibenarkan sj
jom kita start..


first..
buat dulu gula hangus,,just masuk gula dalam loyang,, letak atas api perlahan,,gula akan cair,,lepas tu kacau hingga gula rata kesemua dasar loyang..kalau guna loyang tak lekat lagi bagus,,kak syima nak pegi cari jugak loyang tak lekat,,jangan bagi hangit tau,,hangus je..
ni lama lama buat ok bila dah biasa,,ksyima mula2 dulu pun susah gak..
lepas tu ketepikan ya..
stept 2..

buat karemelnya pula...
telur gred A ya..kalau telur gred lain kira tak lulus ,, n tak jadi,,
kacau manja manja sja,,
kalau tidak karemel tu berlubang2..kacau bagi telur tu pecah saja..
ni adunan telur n susu..
step 3..




tapis adunan karemel tu dalam loyang tadi,,


stept 4
buat adunan  kek..



telur putih,,gula dan cream of tar2..



pukul hingga jadi kental macam ni..
sampai bila kita angkat mixer,,adunan tu jadi macam tanduk,,
tak jadi tanduk kira kena pukul lagi la..
kak syima ada ambil gambar tanduk tu tak tau dah pi mana..



langkah seterusnya.,
satukan meringue atau telur putih tu dengan adunan kek tadi,,kaup balik saja ya..jangan mixer ya..sampai sebati semuanya.




kaup balik..hingga adunan sebati macam ni...
kemudian bahagikan ..ikut suka la nak bubuh warna apa..
berapa warna pun tak pa..ikut suka hati,,2, 3,4,5 ka 6 ka..




kemudian marblekan..tuang warna tu selapis selapis,,guna senduk yang sama saiz setiap warna..last sekali akan jadik macam ni..maaf ya..
kak syima tak sempat nak ambik gambar masa dok memarblekan kek ni..tangan dah penuh
tak boleh nak pegang kamera..
senang ja buatni..pakai tuang sj,,ikut susunan warna..

suka hati nak letak warna apapun..
ingat tak kat sekolah dulu kecik2,,hafal warna pelangi..

kak syima ingat sampai sekarang..

"mari jalan ke hutan bila balik naik unta" ....

~ merah, jingga, kuning, hijau, biru, biru nila n unggu..~inilah warna warna pelangi..ikut susunanya

..masukkan loyang dalam bekas yang lebih besar dari nya..dan bubuh air panas mendidih didalamnya..




bakar 160 darjah selama 40 minit,, api bawah sj


 kemudian 15 minit,,untuk api atas bawah..


cucuk dengan lidi satay kat tengah tengah kek nak check kek dah masak ka belum..kalau kek dah masak lidi yng cucuk tu bersih..
kalau tak masak lagi..lidi tu ada adunan kek lekat..kalau belum masak..bakar lagi 10 minit..atau hingga masak.




kek yang dah masak..biar kan ia lekang dari acuan,,jangan usik2..
hingga keseluruhan lekang..dengan sendirinya..kemudian telangkupkan

Bismillahhirahman niraahim...



taraaa...


karemel pelangi..kalau siapa yang malas nak buat..oder sj ngan kak syima..0195177937,,


last sekali..apalagi,,tak settle lagi,, tak boleh rehat lagi..
kerja membasuh peralatan yang digunakan pulak..
dah habih ni baru dapat relex,, santai sambil makan kek keremel pelangi yang sedap ni..mmmm..bestnyaaa...























0 ulasan: