Followers

Wednesday, May 15, 2013

cuti mengundi..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 9:01 PM
Salam..entry tertunda..catatan hari ini 15.5.2013..baru baru ni sekolah dan IPTA semua cuti sempena PRU 13..jadi bila dah semua ada kat rumah..anak kak syima yang sulong request kak syima buat pengat pisang..atau belah utara panggil serawa pisang.
 
serawa pisang
 
serawa pisang ni memang best di makan..manis manis lemak dan campur rasa pisang yang sedap. Teringat masa kecik2 dulu petang2  mak dan tok (nenek) ksyima suka buat serawa pisang..sedap ooo!!!
 
mula2 kak syima p beli pisang raja kat datok kailan nak buat serawa ni..try goreng dulu sebab banyak pisang tu..tpi anak tak berapa suka,,dia kata pisang tu kelat..wpun sebenarnya ok sj kak syima rasa..budak budak la ni..kelat sikit pun dah tak mau..
 
on the way hubby balik keja ksyima minta hubby belikan pisang awak..jadi buat dengan pisang awak sja la..senang sj nak buat serawa ni..bahan bahan nya..santan pekat/pati..santan cair,,pisang, gula merah atau gula melaka, sagu biji. gula dan garam..dan sikit air
 
caranya:-
 
gula merah masak dgn sikit air hingga larut dan tapis,masuk balik dlm periuk,masuk sagu dan santan dan daun pandan (Diikat) ..masak hingga sagu kembang..perlahan api dan sentiasa kacau ...masuk pisang yg di buang kulit dan dipotong,,gula dan garam..masak hingga mendidih..siap utk dimakan..

0 ulasan: