Followers

Thursday, August 29, 2013

kisah siputeri manis~kek puding karemel pelangi

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 10:10 PM
Assalamualaikum..enteri hari ni..28.8.2013...kak syima nak cerita pasal kek karemel pelangi..siputeri manis ni..
 
bila tengok semua rakan tukang2 masak kat blog dah buat kek ni..kak syima pun teringin sangat nak buat..percubaan pertama..kak syima cari resepi dalam blog..cuba buat..amboiii sedapnya kek ni
 
terpikat sungguh dgn kek nya yg gebu..tapi problem..karemel jatuh ,lembek,,kenapa ya..
nak pergi belajar tak ada siapa yg boleh ajarkan..
 
semangat nak buat semakin menjadi2..
dah 3 kali kak syima cuba..
alhamdulillah hari ini dah dapat siapkan 3 biji untuk oder...
 
buat r n d sendiri..terlalu geram sebab kemarin plan nak pegi belajar kat sorang anak dara tu..tpi dia mcm tak sudi nak ajar..
 


 


 
 yg pertama dah siap..yg kedua tunggu nak masuk oven..
 
tak apa..belajar sendiri aja..cuba cuba buat,,kak syima cari sebab pasai apa kak syima buat ..karemel suka jatuh..separuh ok dan separuh karemel jatuh..mesti lembikkan..pikir punya pikir kenapa lembik..tak masak kan..kenapa tak masak..tak kena api kot..kenapa tak kena api..mcm mana nak kena api..oven tu bnyak lapis..dah masak cara bain marie..lagi x kena api,,mcm mana tak lembik..
 


 
kek tgh di bakar..
 
kak syima rasa perlu buang satu lapis pengadang api di oven..
dlm gambar ni kak syima dh buang 1 lapis penahan haba..
 
 
 
at last..3 biji tempahan dapat siap dgn jayanya hari ini..
 
 
 
 


 
 
 
 
sebiji kak syima jual RM 38.00 shj


 
tinggal 2 biji..sebiji dah diambil kastemer..
 
ni pun ksyima masih tak puas hati...tadi masa kak syima kekedai bahan kek..owner kedai tu muda lagi dlm 30an kot,,dia ada bagi petua ..dia kata ada org cerita pada dia cara nak catikkan karemel..masa bakar tu jgn letak terus loyang dalam air,,kira loyang kena terangkat dari air..ok nanti kak syima cuba..
 
kek ni sedap..kena cuba siapa yg tak pernah cuba lagi..tapi agak manis..sbb karemel kan manis..kek tu memang kak syima kurangkan gula..kesihatan kena jaga juga kan,,
 
 
catatan...hari ini 6.9.2013../tambahan..
 
***pembetulan..kak syima dah cuba bakar kek ikut petua yang diberikan..
iaitu bakar secara double boiled dengan loyang terangkat dan tidak direndam dalam air ..
 
hasilnya amat mengecewakan,, tak jadi karemel tu..tak beku atau tak keras..,harap pembaca semua jgan mengikut petua yang diberikan oleh seorang tokey kedai kek bahan kek tu..
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

2 ulasan:

Bbwana adienia on August 30, 2013 at 10:50 AM said...

cantiknya kek caramel pelangi tu..belum penah try buat..nak juga buat 1 hari nanti..

SyimahomemadeCakes on August 31, 2013 at 7:57 PM said...

try la bbwana..kek ni sedap..