Followers

Friday, August 23, 2013

oder mengejut dari teh..

Dicatat oleh SyimahomemadeCakes at 6:47 PM
Assalamualaikum..catatan hari ini..23.8.2013..jumaat penghulu segala hari..
kemarin kak syima terima mesej dari tih adik ipar kak syima yang nak oder kek karemel pelangi dan kek apa2 pun x apa asalkan letak gambar power ranjers di atasnya..kek ni tih nak ambik pagi ni jam 7.45pg..

 
inilah cara dan proses buat kek karemel pelangi..
 


 
maaf teh..kmah letak warna pink..ok kan..
 


ni kek coklat moist yang teh oder untuk birthday rifqi dan amsyar..anak saudara kak syima yang comel comel..
 

 
adik ipar ksyima..teh dan anak2 saudara yang comel
 
 
Dalam hati memang rasa kalut jugak sebab dah sedia ada 2 biji oder..karet walnut cheese dan juga kek coklat..tak nak hampakan permintaan adik ipar ..kak syima buat juga..
berjaga hingga kul 3.00 pagi siapkan karet walnut..bukan mudah..kak syima belum beli alat sagat letrik..balik kerja singgah tesco sg petani beli karet,,balik sagat dulu,, pukul telur putih bgi kembang..n proses selanjutnya..penat penat..agak renyah nak buat carrot walnut cheese dan bahan bahannya agak mahal..tak heranlah kalau harganya mencecah hingga 70 keatas..tpi kak syima jual RM 65.00 ya..utz saiz 8 inci.


lepas karet walnut masak..biar sejuk dulu sebelum decor..jika tidak habih cheese atasnya cair..semuanya memakan masa yg lama..tunggu dan tunggu
dalam masa yg sama kak syima start buat karemel pelangi,,yang tih oder..
kek ni memang renyah jugak..aduh..duh..
kek ni kak syima tak pegi berguru..main buat aje..maaf tih kalau tak sedap..
karemel nya tu agak payah sikit nak handle..tpi Alhamdulillah wpun ada sikit merekah,, tpi karemel ni stay cool kat atas tu,,tak melepek jatuh,,Alhamdulillah..
bila karemel dah masak tunggu sejuk..baru kak syima start buat kek coklat..dah pukul 2.00 pagi...tunggu lagi hingga kek coklat masak,,jam 3,00 pagi lebih..bila masak,,kak syima terpaksa pergi tidor,,jika tidak
kak syima rebah kan susah...
ni la rupanya kek kek yang ksyima buat tu...

0 ulasan: